Firma Autor: PaulinaKoszty |

Czy zawieszenie działalności w JDG może utrudnić późniejszy kredyt firmowy?

Prowadzę JDG i zastanawiam się nad zawieszeniem działalności na kilka miesięcy, bo mam teraz mniej zleceń i nie chcę generować stałych kosztów. Nie wiem jednak, czy taka przerwa będzie później źle wyglądała w banku, jeśli będę chciała wziąć kredyt firmowy albo limit w koncie. Czy zawieszenie działalności może realnie obniżyć wiarygodność firmy przy takim wniosku?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
D
DamianK
Może mieć znaczenie, bo bank zwykle patrzy na ciągłość przychodów i aktywność firmy, a zawieszenie przez kilka miesięcy może wyglądać jak przerwa w generowaniu dochodu. Nie musi to automatycznie przekreślać kredytu, ale przy limicie firmowym albo kredycie obrotowym bank może poprosić o dłuższą historię po odwieszeniu działalności. Dużo zależy też od tego, czy masz dobrą historię w BIK, regularne wpływy wcześniej i czy po przerwie wrócisz do stabilnych obrotów. Masz już wybrany konkretny bank albo chodzi na razie ogólnie o zdolność kredytową?
E
ewelina_podatki
RE: DamianK
DamianK dobrze to ujął, z mojego doświadczenia taka przerwa sama w sobie nie zamyka drogi do finansowania, ale bank potrafi się jej czepić przy analizie. U mnie po kilku miesiącach słabszej aktywności bardziej dopytywali o bieżące wpływy i PIT/KPiR niż o sam fakt przerwy. Przy limicie w koncie patrzyli głównie, czy po odwieszeniu znowu są regularne wpływy i czy nie ma zaległości w ZUS/US. Masz już jakiś bank, w którym masz konto firmowe i historię wpływów?
U
Ula_finanse
Może trochę utrudnić, bo bank zwykle patrzy na ciągłość przychodów i historię działalności, a zawieszenie robi przerwę w tej historii. Nie musi to od razu przekreślać kredytu, ale po odwieszeniu mogą chcieć zobaczyć kilka miesięcy nowych wpływów albo aktualne dokumenty finansowe. Dużo zależy od banku, kwoty i tego, jak wyglądały obroty przed zawieszeniem. Masz już wybrany bank, w którym myślisz o limicie?
A
adam_warszawa
Tak, może mieć znaczenie, bo bank często patrzy na ciągłość przychodów i aktywną historię działalności. Samo zawieszenie nie musi od razu przekreślać kredytu, ale przy limicie albo kredycie firmowym może utrudnić ocenę zdolności, zwłaszcza jeśli po przerwie nie będzie jeszcze nowych wpływów. Dużo zależy od banku, stażu firmy, PIT-ów i historii na koncie. Masz już jakiś konkretny bank na oku?
P
PiotrekK
Tak, taka przerwa może mieć znaczenie, bo bank zwykle patrzy na ciągłość działalności i bieżące wpływy na konto firmowe. Samo zawieszenie nie musi przekreślać kredytu, ale po odwieszeniu bank może chcieć zobaczyć kilka miesięcy normalnych obrotów, zanim uzna firmę za stabilną. Przy limicie w koncie szczególnie liczy się regularność wpływów, więc okres bez przychodów może obniżyć ocenę zdolności. Masz już jakiś bank, w którym prowadzisz konto firmowe i tam planujesz składać wniosek?
S
Sylwek77
RE: PiotrekK
PiotrekK ma rację co do tego, że bank może patrzeć na przerwę i bieżące obroty, ale samo zawieszenie JDG nie działa automatycznie jak „minus” przekreślający finansowanie. Dużo zależy od banku, historii wpływów sprzed zawieszenia, branży i tego, jak szybko po odwieszeniu wrócą regularne przychody.
M
MagdaW
Samo zawieszenie JDG nie przekreśla kredytu, ale bank może patrzeć na ciągłość przychodów i okres po wznowieniu, więc krótka przerwa bywa neutralna, a dłuższa może wymagać pokazania nowych wpływów. O jaki rodzaj finansowania chodzi: kredyt inwestycyjny, obrotowy czy limit w koncie?