Podatki Autor: PatrykOdFirmy |

Kurs online dla jednoosobowej działalności w 2025 roku – czy można zaliczyć go do kosztów?

Prowadzę jednoosobową działalność i w maju 2025 kupiłem kurs online związany z programem, którego używam przy obsłudze klientów. Kwota nie jest bardzo duża, około 1200 zł, ale dostałem normalną fakturę na firmę. Nie zaksięgowałem tego jeszcze w KPiR, bo nie mam pewności, czy taki wydatek urząd skarbowy może uznać za koszt działalności. Kurs nie kończy się żadnym certyfikatem, tylko dostępem do nagrań i materiałów. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak podejść do takiego wydatku w rozliczeniu?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
N
NikodemK
Jeśli kurs ma realny związek z programem używanym przy obsłudze klientów i faktura jest wystawiona na firmę, to co do zasady może być kosztem w KPiR, nawet bez certyfikatu. Dobrze mieć opis, czego dotyczył kurs i jak przekłada się na działalność, bo przy ewentualnym pytaniu z urzędu liczy się ten związek z przychodem.
K
karol_z_firmy
RE: NikodemK
Zgadzam się z NikodemK, sam certyfikat nie jest tu chyba kluczowy, tylko związek kursu z tym, co faktycznie robisz w działalności. Przy takim kursie dobrze wygląda, jeśli z faktury albo opisu wynika, że dotyczył konkretnego programu używanego przy klientach, a nie ogólnego rozwoju osobistego. Ja dopisałbym sobie krótko do dokumentów, do jakich usług ten program jest wykorzystywany i czego kurs dotyczył. Czy ten program masz też ujęty w kosztach firmowych albo używasz go wyłącznie w działalności?
S
SebastianM
U mnie podobny kurs przeszedł normalnie w kosztach, bo był bezpośrednio związany z narzędziem używanym przy pracy dla klientów. Księgowa zwracała tylko uwagę, żeby w opisie faktury albo w dokumentach było jasno, czego kurs dotyczył i jaki miał związek z działalnością. Brak certyfikatu sam w sobie nie był problemem, bardziej liczyło się to, że nie był to kurs hobbystyczny czy ogólnorozwojowy. Masz gdzieś opis programu kursu albo potwierdzenie, że dotyczył konkretnie tego programu?
K
KacperF
Jeśli kurs dotyczy programu używanego przy obsłudze klientów, to związek z przychodem wygląda dość logicznie, a brak certyfikatu sam w sobie nie przekreśla kosztu. Dobrze mieć przy fakturze krótki opis, do czego kurs był potrzebny w działalności.