Firma Autor: BartekNaEtacie |

Czy częste korekty faktur w małej firmie mogą być problemem przy kredycie firmowym?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i w ostatnich miesiącach zdarzyło mi się wystawić kilka korekt faktur dla stałych kontrahentów. Nie wynikało to z anulowania sprzedaży, tylko głównie ze zmian zakresu usług albo drobnych pomyłek w danych. Zastanawiam się, czy przy późniejszym wniosku o kredyt firmowy bank może traktować takie korekty jako sygnał niestabilności przychodów lub nieporządku w dokumentach. Czy częste korekty faktur w JDG mogą realnie wpłynąć na ocenę firmy przez bank?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
J
JustynaK
U mnie przy kredycie bank bardziej patrzył na realne wpływy, PIT/KPiR i historię rachunku niż na sam fakt, że były korekty. Miałem kilka korekt za zmianę zakresu usługi i jedną za literówkę w danych klienta, i nikt z tego nie robił problemu, dopóki kwoty przychodów się logicznie spinały. Gorzej mogłoby wyglądać, gdyby korekty regularnie mocno obniżały sprzedaż albo mieszały w rozliczeniach z miesiąca na miesiąc. Masz te korekty opisane tak, żeby było jasne, z czego wynikały?
R
RenataM
RE: JustynaK
Też bym tego nie traktował automatycznie jako problemu, zwłaszcza jeśli korekty wynikają z normalnych zmian w usłudze albo drobnych błędów formalnych. JustynaK dobrze zwróciła uwagę, że bank zwykle patrzy szerzej: na wpływy, podatki, KPiR i ogólną historię rachunku. Sama korekta faktury nie oznacza jeszcze, że przychód jest niestabilny albo że w firmie jest bałagan. Inaczej mogłoby wyglądać, gdyby korekty często mocno obniżały sprzedaż, anulowały większość faktur albo powodowały duże rozjazdy w przychodach miesiąc do miesiąca. Przy stałych kontrahentach i sensownym wyjaśnieniu raczej wygląda to jak normalna praktyka w działalności usługowej. Dobrze tylko mieć porządek w dokumentach, żeby w razie pytania było jasne, z czego dana korekta wynikała. Ile tych korekt było mniej więcej w stosunku do liczby wszystkich faktur?
W
WeronikaK
Same korekty raczej nie są problemem, jeśli są logicznie opisane i nie zmieniają istotnie obrazu przychodów, bo bank zwykle patrzy szerzej na wyniki, wpływy na konto i regularność sprzedaży. Bardziej kłopotliwe mogłoby być dopiero to, gdyby korekty często mocno obniżały przychód albo wyglądały na porządkowanie dokumentów pod wniosek kredytowy.
G
grzesiek_fin
RE: WeronikaK
Też tak to widzę, sama liczba korekt raczej nie musi od razu źle wyglądać, jeśli za nimi stoi normalne wyjaśnienie biznesowe. Przy stałych kontrahentach zmiany zakresu usług czy poprawki danych zdarzają się dość często i bank raczej bardziej patrzy na to, czy przychody są realne i regularne. Problem mógłby się pojawić, gdyby po korektach nagle wychodziły duże spadki albo chaos w dokumentach. Te korekty zmniejszały kwoty faktur, czy były głównie techniczne?
R
RobertK
Same korekty raczej nie muszą być problemem, jeśli przychód jest spójny, korekty mają logiczne uzasadnienie i nie wyglądają jak masowe cofanie sprzedaży. Bank bardziej patrzy na przepływy, dochód, zaległości i historię rachunku, choć przy większej liczbie korekt może dopytać, z czego wynikały.
U
Ula_finanse
RE: RobertK
RobertK dobrze to ujął, same korekty nie muszą od razu źle wyglądać, bardziej liczy się to, czy po nich przychód nadal trzyma się kupy i czy nie ma wrażenia cofania sprzedaży. Jeśli to były zmiany zakresu usług albo poprawki danych, to dobrze mieć pod ręką proste wyjaśnienie, bo bank może po prostu zapytać o powód.
S
szymon_od_lokat
U mnie bank bardziej patrzył na realne wpływy na konto i ciągłość przychodów niż na sam fakt korekt, zwłaszcza gdy były logicznie opisane i nie kasowały sprzedaży. Jeśli kwoty po korektach nie rozjeżdżają się mocno z deklarowanym dochodem, raczej nie robiłbym z tego większego problemu.
L
LucynaW
U mnie bank bardziej patrzył na realne wpływy na konto i wyniki z KPiR niż na sam fakt, że były korekty. Miałem kilka korekt w roku, głównie przez zmianę zakresu zlecenia, i nikt z tego nie robił problemu, dopóki kwoty się spinały i nie wyglądało to jak masowe wycofywanie sprzedaży. Gorzej może wyglądać sytuacja, gdy korekty często mocno obniżają przychód albo robią duże wahania miesiąc do miesiąca. Masz te korekty raczej na małe kwoty czy dotyczą większej części obrotu?