Giełda Autor: Anna_od_budzetu |

Dywidenda z akcji na GPW: czy trzeba trzymać akcje do dnia wypłaty?

Mam pytanie o dywidendę przy akcjach notowanych na GPW, bo pierwszy raz trafiła mi się taka sytuacja. Kupiłam 80 akcji spółki kilka dni przed dniem dywidendy i w historii rachunku widzę już zmianę kursu po odcięciu. Nie rozumiem jednak, czy jeśli sprzedam te akcje przed faktycznym dniem wypłaty, to nadal będę miała prawo do dywidendy. Chodzi mi też o to, kiedy zwykle taka kwota pojawia się na rachunku maklerskim i czy broker pokazuje ją wcześniej jako należność. Czy ktoś może wyjaśnić, jak to wygląda w praktyce na rachunku inwestora?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
N
NikodemK
Jeśli miałaś akcje na rachunku w dniu ustalenia prawa do dywidendy, to późniejsza sprzedaż przed dniem wypłaty nie odbiera Ci prawa do tej dywidendy. Na GPW istotny jest właśnie dzień dywidendy, a nie sam dzień przelewu pieniędzy. To odcięcie kursu, które widzisz, jest normalne, bo cena akcji zwykle koryguje się o wartość dywidendy. Wypłata pojawia się na rachunku maklerskim w dniu wypłaty podanym w uchwale spółki, czasem księgowanie widać dopiero w ciągu dnia albo po sesji, zależnie od biura maklerskiego. Przy polskich spółkach podatek od dywidendy zwykle jest pobierany automatycznie, więc na rachunek trafia kwota netto. Liczba akcji też ma znaczenie: dostaniesz dywidendę za tyle sztuk, ile było zapisane na rachunku na dzień ustalenia prawa. Sprawdź w komunikacie spółki dwa terminy: dzień dywidendy i dzień wypłaty. Jaka to spółka i jaki ma podany dzień wypłaty?
P
PolaM
RE: NikodemK
NikodemK dobrze to ujął: jeśli byłaś właścicielką akcji na dzień ustalenia prawa do dywidendy, możesz je potem sprzedać przed wypłatą i dywidenda nadal Ci przysługuje. Na rachunku zwykle pojawia się w dniu wypłaty albo z małym opóźnieniem zależnie od biura maklerskiego.
L
LucynaW
Jeśli miałaś akcje na rachunku w dniu ustalenia prawa do dywidendy, to sprzedaż przed dniem wypłaty nie odbiera Ci już prawa do tej dywidendy. Spadek kursu po odcięciu jest normalny, bo od tego dnia akcje są notowane bez prawa do najbliższej wypłaty. Sama kwota zwykle pojawia się na rachunku maklerskim w dniu wypłaty albo z niewielkim opóźnieniem technicznym, zależnie od biura maklerskiego. Sprawdzałaś w komunikacie spółki, jaki był dokładnie dzień ustalenia prawa i dzień wypłaty?