Lokaty Autor: Monika_W |

Czy bank może zmienić oprocentowanie lokaty przed końcem umowy?

Czy w przypadku lokaty terminowej bank ma prawo zmienić oprocentowanie przed upływem okresu, na jaki została zawarta umowa? Chodzi mi o sytuację, gdy lokata była zakładana z określonym oprocentowaniem, ale w trakcie jej trwania zmieniają się stopy procentowe albo tabela oprocentowania w banku. Czy takie zmiany mogą objąć już aktywną lokatę, czy dotyczą wyłącznie nowych ofert? Interesuje mnie również, czy znaczenie ma to, czy lokata ma oprocentowanie stałe, czy zmienne.

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
T
tomek_kredyty
Chodzi Ci o lokatę ze stałym oprocentowaniem, czy taką, gdzie w umowie jest zapis o oprocentowaniu zmiennym? To robi dużą różnicę, bo sama zmiana tabeli oprocentowania zwykle dotyczy nowych lokat, ale przy zmiennym oprocentowaniu bank może mieć opisany mechanizm zmiany także dla trwającej umowy. Sprawdzałeś w regulaminie albo potwierdzeniu założenia lokaty, czy oprocentowanie jest oznaczone jako stałe czy zmienne?
C
CelinaK
RE: tomek_kredyty
tomek_kredyty dobrze rozróżnił te dwie sytuacje. Przy lokacie ze stałym oprocentowaniem bank co do zasady nie zmienia stawki dla już założonej lokaty tylko dlatego, że zmieniła się tabela albo stopy procentowe. Inaczej może być przy oprocentowaniu zmiennym, ale wtedy w umowie powinien być opisany konkretny mechanizm, od czego zależy zmiana i kiedy może nastąpić. Sama nowa oferta w banku zwykle działa tylko dla nowych lokat, a nie dla tych już aktywnych. Masz w umowie zapis, że oprocentowanie jest stałe czy zmienne?
M
MikolajF
Z mojego doświadczenia przy zwykłej lokacie terminowej z oprocentowaniem stałym bank nie zmieniał stawki w trakcie trwania umowy, nawet gdy później tabela oprocentowania była już inna. Takie zmiany dotyczyły u mnie nowych lokat albo odnowienia lokaty na kolejny okres, a nie tej już aktywnej. Inaczej może być, jeśli w umowie jest oprocentowanie zmienne albo zapis odwołujący się do konkretnego wskaźnika. Masz w potwierdzeniu lokaty wpisane „stałe” czy „zmienne”?
L
lukasz_od_vat
RE: MikolajF
Mam podobne skojarzenia jak MikolajF: przy stałym oprocentowaniu zmiana tabeli w banku zwykle nie rusza już założonej lokaty, tylko nowe środki albo odnowienie po zakończeniu okresu. Inaczej może być przy lokacie ze zmiennym oprocentowaniem, więc kluczowe jest, jak to dokładnie zapisano w umowie.
D
DamianK
To zależy pewnie od tego, czy lokata była ze stałym czy zmiennym oprocentowaniem. Przy stałym oprocentowaniu zmiana tabeli w trakcie trwania lokaty zwykle dotyczy nowych lokat, a nie już założonej. Przy zmiennym bank może mieć w umowie zapisany mechanizm zmiany oprocentowania. Masz w umowie albo regulaminie zapis, że oprocentowanie jest stałe przez cały okres lokaty?