Podatki Autor: IlonaR |

Wynajem pokoju studentowi w 2025 roku – czy trzeba rozliczyć przychód w PIT?

Od kilku miesięcy wynajmuję jeden pokój w mieszkaniu studentowi, a reszta lokalu nadal jest używana przeze mnie i moją rodzinę. Nie prowadzę działalności gospodarczej, mamy zwykłą umowę najmu i co miesiąc dostaję przelew na konto. Do tej pory nie zgłaszałam tego osobno w urzędzie, bo kwoty nie są duże i nie wiem, czy przy takim wynajmie pokoju obowiązują takie same zasady jak przy wynajmie całego mieszkania. Chciałabym dobrze przygotować się do rozliczenia za 2025 rok. Czy taki przychód trzeba wykazać w PIT? Czy trzeba wpłacać zaliczki w trakcie roku?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
A
ania_lokuje
U mnie przy wynajmie jednego pokoju księgowa potraktowała to tak samo jak zwykły najem prywatny, czyli przychód z przelewów poszedł do PIT za dany rok, mimo że nie była to działalność. Masz w umowie wpisaną osobno kwotę czynszu i opłat?
M
Marta_dom
Przy wynajmie samego pokoju zasady co do zasady są takie jak przy najmie prywatnym, nawet jeśli reszta mieszkania jest dalej używana przez właściciela. Taki przychód zwykle rozlicza się ryczałtem w PIT-28, a sam fakt, że kwoty są niewielkie albo że najemca jest studentem, nie zwalnia automatycznie z podatku. Jeśli przelewy wpływają co miesiąc, to urząd może traktować to jako normalny przychód z najmu. Masz w umowie wpisaną osobno kwotę czynszu i opłat za media?
W
WeronikaK
RE: Marta_dom
Zgadzam się z Martą, przy pokoju fiskus raczej patrzy na to jak na zwykły najem prywatny, a nie ma znaczenia, że lokator jest studentem czy że chodzi tylko o część mieszkania. Kluczowe będzie chyba to, czy od tych przelewów był już płacony ryczałt w trakcie roku, czy wszystko ma dopiero wejść do PIT-28?
R
Roman_fin
RE: WeronikaK
WeronikaK ma tu raczej rację, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: sam fakt wynajmu jednego pokoju studentowi nie wyłącza przychodu z rozliczenia. Przy najmie prywatnym zwykle wchodzi ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, więc znaczenie ma to, czy były wpłacane zaliczki/ryczałt w trakcie roku i jak ująć to potem w PIT. To, że kwoty są niewielkie albo że reszta mieszkania jest używana przez rodzinę, raczej nie zmienia samego obowiązku podatkowego. A od kiedy dokładnie wpływają te przelewy, jeszcze w 2025 czy dopiero od 2026?
E
ewa_dom
A rozliczałaś już jakieś wpływy z tego najmu w trakcie roku, np. ryczałtem, czy do tej pory nic nie było wpłacane do urzędu? Przy wynajmie jednego pokoju też zwykle patrzy się na to jak na przychód z najmu prywatnego, nawet jeśli reszta mieszkania jest używana normalnie przez rodzinę. Znaczenie może mieć też to, od kiedy dokładnie trwa umowa i jakie są miesięczne kwoty. Czy student płaci Ci osobno za media, czy wszystko jest w jednej stałej kwocie?
G
grzesiek_fin
Tak, przy wynajmie jednego pokoju też powstaje przychód z najmu, nawet jeśli reszta mieszkania jest nadal używana prywatnie. Przy najmie prywatnym rozlicza się go ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, więc znaczenie ma faktycznie otrzymana kwota z przelewów. Brak wcześniejszego zgłoszenia umowy do urzędu nie oznacza, że przychodu się nie rozlicza, tylko trzeba pilnować wpłat podatku i późniejszego PIT-28. Czy student płaci osobno za media, czy wszystko jest w jednej kwocie czynszu?
F
FilipK
U mnie przy wynajmie jednego pokoju księgowa potraktowała to normalnie jako najem prywatny, czyli przychód do rozliczenia w PIT, nawet jeśli kwota była niewielka i nie była to działalność. Masz wpisaną w umowie konkretną kwotę czynszu i osobno media?
G
gosia_oszczedza
RE: FilipK
FilipK dobrze to ujął, przy wynajmie jednego pokoju fiskus zwykle patrzy na to tak samo jak na najem prywatny, a nie przez pryzmat tego, czy wynajmowane jest całe mieszkanie. Sam fakt, że kwota jest nieduża i nie ma działalności, raczej nie zwalnia z rozliczenia przychodu w PIT. Znaczenie ma też to, czy przelewy obejmują tylko czynsz dla właściciela, czy również zwrot mediów, bo to może wpływać na kwotę przychodu do wykazania. Masz w umowie rozdzielony czynsz od opłat za media?
S
SebastianM
A jak ten najem jest ujęty w umowie: jako najem prywatny pokoju w mieszkaniu, czy jest tam jakiś zapis o udostępnieniu części wspólnych? Co do zasady sam fakt, że wynajmowany jest tylko jeden pokój, raczej nie zmienia tego, że pojawia się przychód z najmu. Znaczenie może mieć też to, od kiedy dokładnie dostajesz przelewy i czy były wpłacane zaliczki albo kaucja. Za jaki okres w 2025 r. dostałaś już czynsz?
O
ola_finansowo
Sam wynajem jednego pokoju też daje przychód z najmu, więc co do zasady rozlicza się go w PIT, nawet jeśli mieszkanie nadal służy rodzinie i kwoty są niewielkie. Czy przelewy dostajesz w stałej miesięcznej kwocie, czy student dopłaca osobno za media?