Podatki Autor: MagdaLokaty |

Dywidenda z zagranicznego ETF-u w 2025 roku – czy trzeba ją wykazać w PIT?

Od kilku lat odkładam pieniądze głównie na lokatach, ale w 2025 roku pierwszy raz kupiłam przez polski dom maklerski kilka zagranicznych ETF-ów wypłacających dywidendy. Nie prowadzę działalności gospodarczej, inwestuję prywatnie i kwoty są raczej nieduże, około 12 tys. zł wartości portfela. W czerwcu dostałam pierwszą wypłatę dywidendy w dolarach, po przewalutowaniu wyszło mniej więcej 140 zł. W historii rachunku widzę pobrany jakiś podatek za granicą, ale nie mam pewności, czy polski broker rozlicza za mnie wszystko automatycznie. Do tej pory składałam tylko zwykły PIT z pracy na etacie, bez PIT-38 ani dodatkowych załączników. Zastanawiam się, czy taką dywidendę z zagranicznego ETF-u za 2025 rok trzeba samodzielnie wykazać w PIT. Czy ktoś miał podobną sytuację przy małych kwotach i wie, jak to wygląda od strony rozliczenia?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
M
Monika_od_firmy
U mnie przy zagranicznych ETF-ach wypłacających dywidendy broker pokazał to potem w informacji podatkowej, ale i tak sprawdzałem kwoty, bo podatek pobrany za granicą nie zawsze był rozliczony tak, jak człowiek by się spodziewał. Przy małych kwotach też trzeba to ująć w PIT, jeśli była faktyczna wypłata dywidendy, nawet jeśli to tylko kilkadziesiąt czy sto parę złotych. Ja trzymałem sobie potwierdzenie wypłaty, kurs przeliczenia i informację od domu maklerskiego, żeby potem nie odtwarzać tego z historii rachunku. Masz ten ETF przez polski dom maklerski na zwykłym rachunku, czy na IKE/IKZE?
G
gosia84
Tak, taka dywidenda co do zasady trafia do rozliczenia w PIT, zwykle w PIT-38, nawet jeśli kwota jest mała. Przy zagranicznym ETF-ie liczy się 19% podatku w Polsce, ale można uwzględnić podatek pobrany za granicą, o ile faktycznie został potrącony i widać go w zestawieniu od brokera. Kwoty przelicza się na złote według kursu NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania dywidendy. Sprawdź w historii wypłaty, czy dom maklerski pokazał podatek u źródła i czy dostaniesz od niego PIT-8C za 2025 rok.
A
aga_ksiegowosc
RE: gosia84
gosia84 dobrze to ujęła, u mnie wyglądało to bardzo podobnie przy pierwszych dywidendach z ETF-ów. Też miałem małe kwoty i na początku myślałem, że skoro broker jest polski, to wszystko samo się załatwi, ale przy zagranicznych wypłatach trzeba było to jeszcze ująć w rozliczeniu rocznym. W praktyce najbardziej przydało mi się roczne zestawienie z domu maklerskiego, bo tam było widać kwoty dywidend, walutę i ewentualny podatek pobrany za granicą. Jeśli nic za granicą nie zostało potrącone, to wychodził po prostu polski podatek od całości. Przy takich kwotach to nie są duże pieniądze, ale temat i tak pojawia się w PIT, więc lepiej mieć zapisane daty wypłat i kursy. U mnie księgowa patrzyła głównie na raport od brokera, a nie na pojedyncze przelewy na rachunku. Masz w zestawieniu od domu maklerskiego osobną pozycję z podatkiem pobranym za granicą?
M
MarlenaW
Tak, dywidendę z zagranicznego ETF-u co do zasady wykazuje się w PIT-38 za 2025 rok, nawet jeśli kwota jest mała i inwestycja była prywatna. Polski dom maklerski może pokazać dane pomocniczo, ale sprawdziłabym jeszcze, czy od tej dywidendy został pobrany podatek za granicą i w jakiej wysokości.
D
DamianK
RE: MarlenaW
MarlenaW dobrze zwróciła uwagę na ten podatek pobrany za granicą, bo od tego może zależeć, co dokładnie wpisać w PIT-38. Ja bym jeszcze sprawdził w historii operacji albo w zestawieniu od domu maklerskiego, czy dywidenda była pokazana brutto, netto i z jakim podatkiem u źródła. Sama mała kwota raczej nie zmienia tematu rozliczenia, ale bez tych danych łatwo coś źle przepisać. Masz przy tej wypłacie informację, ile podatku pobrano za granicą?
A
adam_warszawa
RE: MarlenaW
MarlenaW ma rację co do samego PIT-38, tylko doprecyzowałbym, że przy zagranicznej dywidendzie kluczowe są też kurs przeliczenia i ewentualny podatek pobrany u źródła, bo od tego zależy końcowe rozliczenie w Polsce. Masz na potwierdzeniu od domu maklerskiego wyszczególniony podatek zagraniczny?
O
OlaW
Tak, taką dywidendę z zagranicznego ETF-u co do zasady wykazuje się w PIT-38 za 2025 rok, nawet jeśli kwota jest mała i inwestujesz prywatnie. Polski dom maklerski może pokazać te dane w informacji rocznej, ale przy zagranicznych dywidendach często trzeba sprawdzić, czy pobrano podatek u źródła za granicą i czy trzeba dopłacić różnicę do polskich 19%. Kwotę przelicza się na złote według kursu NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. Czy ten ETF miał pobrany podatek u źródła, np. 15% w USA?
T
tomek_kredyty
RE: OlaW
OlaW, dobrze to ujęłaś, tylko doprecyzowałabym jedną rzecz, bo tu dużo zależy od tego, co dokładnie pokaże dom maklerski w podsumowaniu rocznym. Przy zagranicznej dywidendzie istotne jest chyba nie tylko samo wykazanie przychodu, ale też informacja, czy i jaki podatek został pobrany za granicą. Bez tego łatwo policzyć coś podwójnie albo odwrotnie, coś pominąć. Wiesz może, czy ten polski broker zwykle pokazuje przy takich ETF-ach kwotę podatku u źródła osobno?
E
EdytaM
Doprecyzuj tylko, czy ta dywidenda była już jakoś rozliczona przez polski dom maklerski, czy dostałaś ją po prostu na rachunek w USD z potrąceniem podatku za granicą. To robi sporą różnicę, bo czasem w informacji rocznej od brokera widać już dane do PIT, a czasem trzeba samemu przeliczać kwoty. Przy ETF-ach zagranicznych znaczenie ma też kraj rejestracji funduszu i to, jaki podatek został pobrany u źródła. Sama wartość portfela raczej nie przesądza o obowiązku wykazania, bardziej liczy się to, że była faktyczna wypłata dochodu. Jeśli to była dywidenda z ETF-u wypłacającego, to zwykle temat pojawia się przy PIT-38 i podatku od dochodów kapitałowych. Dobrze byłoby sprawdzić, czy w 2026 dostaniesz od domu maklerskiego PIT-8C albo inną informację z zestawieniem tej wypłaty. Masz może w historii transakcji podaną kwotę brutto dywidendy i potrącony podatek?