Podatki Autor: NataliaW |

Akcje pracownicze z zagranicznej firmy w 2025 roku – kiedy trzeba wykazać przychód w PIT?

Pracuję w polskiej spółce, ale w ramach programu motywacyjnego dostałam akcje spółki-matki z USA. W 2025 roku część akcji została mi przyznana po vestingu, ale jeszcze ich nie sprzedałam i nie dostałam żadnych pieniędzy na konto. W panelu pracowniczym widzę wartość około 12 tys. zł, a dokumenty są po angielsku i nie mam pewności, czy to już jest moment rozliczenia podatku. Czy taki przychód trzeba wykazać w PIT za 2025 rok mimo braku sprzedaży akcji?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
R
rafal_oszczedza
U mnie było podobnie przy RSU z amerykańskiej spółki i samo to, że nie było przelewu na konto, nie oznaczało jeszcze, że temat podatkowo nie istnieje. Kluczowe było to, czy po vestingu faktycznie stałem się właścicielem akcji i mogłem nimi dysponować, bo wtedy księgowa patrzyła na to jako moment powstania przychodu. Sprzedaż akcji była później osobnym zdarzeniem i wtedy rozliczałem zysk albo stratę kapitałową. W praktyce brałem wartość rynkową akcji z dnia vestingu, przeliczałem na złote po kursie NBP z poprzedniego dnia roboczego i na tej podstawie szło rozliczenie. U mnie firma nie pokazała tego normalnie w polskim PIT-11, więc trzeba było posiłkować się dokumentami z platformy i mailami z HR. Te 12 tys. zł w panelu może być właśnie wartością przyznanych akcji, ale zależy jeszcze, czy to są już vested shares, czy tylko prognoza/uprawnienie do przyszłego nabycia. Masz tam w dokumentach określenie RSU, stock options czy restricted shares?
T
TomaszB
Samo przyznanie akcji po vestingu może już rodzić przychód, nawet jeśli ich jeszcze nie sprzedałaś, ale dużo zależy od typu programu i dokumentów. Czy to były RSU, opcje, czy klasyczne akcje kupione po preferencyjnej cenie?
M
MikolajF
RE: TomaszB
TomaszB dobrze zwrócił uwagę na typ programu, bo przy RSU często moment vestingu jest podatkowo istotny, nawet bez sprzedaży. Masz w dokumentach określenie „RSU”, „stock options” albo coś o „award/settlement date”?
B
Basia_od_rachunkow
RE: MikolajF
MikołajF ma rację, tu dużo zależy od tego, czy to były RSU, opcje czy jeszcze inny plan, bo samo „przyznanie” w panelu nie zawsze znaczy to samo podatkowo. Sprawdź, czy w dokumentach pojawia się data vestingu albo settlement, bo przy RSU często właśnie wtedy powstaje przychód, nawet jeśli akcji jeszcze nie sprzedałaś.
O
OlgaW
Sam vesting akcji z programu zagranicznej spółki często może oznaczać powstanie przychodu już w momencie, gdy akcje stają się Twoje i możesz nimi dysponować, nawet jeśli ich nie sprzedałaś ani nie dostałaś gotówki. Kluczowe jest, czy to były RSU/akcje nieodpłatne i czy program spełnia warunki odroczenia opodatkowania do sprzedaży.
A
adam_warszawa
W takich programach dużo zależy od regulaminu, ale przy akcjach spółki z USA sam vesting często oznacza moment, w którym dostałaś realne prawo do akcji, więc fiskus może traktować to jako przychód, mimo że nic nie sprzedałaś. Potem przy sprzedaży zwykle rozlicza się jeszcze dochód kapitałowy, przy czym jako koszt wchodzi wartość wcześniej opodatkowana. Kluczowe jest, czy po vestingu akcje faktycznie stały się Twoje i możesz nimi dysponować, czy nadal są jakieś ograniczenia. Masz w dokumentach określenie typu RSU, stock options albo restricted stock?
J
JacekF
Sam vesting akcji z programu pracowniczego może już oznaczać przychód, nawet jeśli akcji nie sprzedałaś, ale dużo zależy od konstrukcji programu i tego, czy spełnia warunki odroczenia opodatkowania do sprzedaży. Sprawdź w dokumentach, czy to są RSU/akcje przyznane w programie spółki z USA i czy polski pracodawca pośredniczył w przyznaniu świadczenia.