Firma Autor: Malgosia79 |

Czy split payment może utrudnić płynność finansową małej firmy?

Prowadzę małą firmę usługową i coraz częściej klienci płacą mi z użyciem split payment. Zastanawiam się, czy przy większej liczbie takich przelewów środki na rachunku VAT mogą realnie utrudnić bieżące opłacanie kosztów. Czy ktoś miał z tym problem w praktyce i jak bardzo wpływa to na płynność firmy?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
R
rafal_oszczedza
Może utrudnić, zwłaszcza jeśli masz niską marżę i sporo bieżących kosztów opłacanych z normalnego rachunku. U mnie problem pojawiał się wtedy, gdy na rachunku VAT zbierały się kwoty, których nie dało się od razu użyć na wynagrodzenia czy podwykonawców. Przy kilku przelewach nie robiło to dużej różnicy, ale przy większej liczbie płatności trzeba było mocniej pilnować przepływów. Jaką część Twoich wpływów klienci płacą teraz split paymentem?
B
basia_domowyplan
RE: rafal_oszczedza
Też mam podobne odczucia jak rafal_oszczedza: sam split payment nie musi rozwalić płynności, ale przy niskiej marży i kosztach typu pensje, ZUS czy podwykonawcy potrafi zrobić zator, bo część pieniędzy niby jest, a realnie nie da się jej użyć na wszystko. Dużo zależy od tego, jaką część wpływów dostajesz w MPP i jak regularnie masz VAT do zapłaty.
M
mateusz_etf
Tak, w praktyce może to trochę przyblokować płynność, zwłaszcza jeśli masz niskie marże i większość bieżących kosztów opłacasz z normalnego rachunku, a część wpływów ląduje na rachunku VAT. Z tych środków da się regulować m.in. VAT, ZUS czy podatki, ale nie zapłacisz nimi swobodnie każdej faktury kosztowej, więc czasem robi się luka gotówkowa. U mnie najbardziej odczuwalne było to przy większych fakturach od klientów i jednoczesnych kosztach wynagrodzeń lub podwykonawców. Dużo zależy od tego, jaką część Twoich wpływów stanowi VAT i czy regularnie masz zobowiązania podatkowe do pokrycia z rachunku VAT.
O
ola_od_budzetu
A dużo tych środków zostaje Ci co miesiąc na rachunku VAT w stosunku do bieżących kosztów? Bo chyba sporo zależy od tego, czy masz regularnie VAT do zapłaty i zakupy z VAT, czy raczej większość kosztów idzie z normalnego rachunku.
K
kasia_podatek
Może utrudnić, ale nie zawsze i zwykle zależy od tego, jak duży VAT wpływa na rachunek VAT w stosunku do bieżących kosztów płaconych z normalnego rachunku. Część osób trochę przecenia problem, bo z rachunku VAT da się opłacać m.in. VAT do urzędu czy VAT z faktur zakupowych, więc te środki nie są całkiem „zamrożone”. Gorzej robi się wtedy, gdy firma ma dużo kosztów bez VAT albo pilne wydatki typu wynagrodzenia, ZUS, czynsz czy leasing, a na zwykłym koncie zaczyna brakować gotówki. U Ciebie większa część kosztów jest z VAT, czy raczej są to koszty, których z rachunku VAT nie rozliczysz?