Upadłość Autor: Piotr_Wawa |

Upadłość konsumencka a zaległe alimenty – czy takie długi też są umarzane?

Mam zaległości z różnych kredytów i chwilówek, ale oprócz tego mam też zaległe alimenty z poprzednich lat. Myślę o złożeniu wniosku o upadłość konsumencką, bo egzekucje komornicze praktycznie uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie. Nie wiem jednak, jak sąd traktuje alimenty w takim postępowaniu i czy są one rozliczane tak samo jak inne długi. Sytuacja jest dla mnie ważna, bo oprócz zaległości mam też bieżący obowiązek płacenia alimentów. Czy zaległe alimenty mogą zostać umorzone? Czy bieżące alimenty trzeba nadal płacić w trakcie upadłości?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
E
EwelinaM
A te zaległe alimenty są już objęte egzekucją u komornika i dotyczą dziecka, czy np. byłego małżonka? To może mieć znaczenie, bo alimenty są zwykle traktowane inaczej niż kredyty i chwilówki.
M
Marta_od_podatku
Z mojego doświadczenia alimenty są traktowane inaczej niż kredyty czy chwilówki i sama upadłość konsumencka ich nie kasuje. U znajomego po ogłoszeniu upadłości część zobowiązań weszła do planu spłaty, ale zaległe alimenty dalej były egzekwowane, bo sąd patrzy na nie jako na dług wobec dziecka, a nie zwykłego wierzyciela. Upadłość może trochę uporządkować resztę długów i zmniejszyć presję komorników, ale przy alimentach trzeba liczyć się z tym, że temat zostaje. Masz już ustaloną dokładną kwotę zaległości alimentacyjnych u komornika?
K
KornelK
Z alimentami jest inaczej niż z kredytami czy chwilówkami. Z tego co wiem, zaległe alimenty nie podlegają umorzeniu w upadłości konsumenckiej, więc samo ogłoszenie upadłości raczej ich nie “wyczyści”. Upadłość może pomóc uporządkować inne długi i egzekucje, ale przy alimentach sąd i syndyk traktują je szczególnie, bo chodzi o zobowiązania wobec dziecka albo osoby uprawnionej. Czy te zaległości alimentacyjne są już u komornika, czy na razie tylko wynikają z wyroku/ugody?
M
michal_oszczedny
RE: KornelK
KornelK ma tu raczej rację, tylko doprecyzowałbym, że alimenty są traktowane szczególnie i nie idą tym samym trybem co kredyty czy chwilówki. Sama upadłość konsumencka może ograniczyć chaos przy innych zobowiązaniach, ale zaległych alimentów co do zasady nie usuwa. Trzeba też uważać, bo bieżące alimenty nadal trzeba płacić niezależnie od postępowania. Czy chodzi Ci o zaległości wobec dziecka bezpośrednio, czy też o dług wobec funduszu alimentacyjnego?
N
NikodemK
Zaległe alimenty są traktowane inaczej niż kredyty, chwilówki czy inne typowe długi cywilne. Upadłość konsumencka co do zasady nie powoduje umorzenia zobowiązań alimentacyjnych, także tych zaległych z poprzednich lat. One mogą być ujęte w postępowaniu, ale nie znikają tak jak część pozostałych zobowiązań po wykonaniu planu spłaty albo po umorzeniu długów. Sąd i syndyk będą więc patrzeć na całą sytuację majątkową, ale alimenty mają szczególną ochronę, bo chodzi o środki utrzymania dziecka lub innej osoby uprawnionej. Trzeba też pamiętać, że bieżące alimenty po ogłoszeniu upadłości nadal trzeba płacić, jeśli istnieje taki obowiązek. Upadłość może pomóc uporządkować kredyty i chwilówki oraz ograniczyć presję wielu egzekucji, ale zaległości alimentacyjne zostaną osobnym, nadal istniejącym problemem. Dobrze byłoby sprawdzić dokładnie, jaka część długu to alimenty, a jaka odsetki czy koszty egzekucyjne, bo to może mieć znaczenie przy rozmowie z prawnikiem albo przy składaniu wniosku. Masz już ustaloną konkretną kwotę zaległych alimentów od komornika albo funduszu alimentacyjnego?