Giełda Autor: RafalBiz |

Widełki na GPW: dlaczego zlecenie z limitem nie realizuje się mimo widocznej ceny?

Przeglądałem notowania jednej spółki na GPW i zauważyłem sytuację, w której kurs doszedł do poziomu mojego limitu, ale zlecenie kupna dalej wisiało jako aktywne. W arkuszu pojawiały się też komunikaty o równoważeniu albo ograniczeniach zmienności, więc nie wiem, czy to mogło zatrzymać normalne kojarzenie zleceń. Chodzi mi o praktyczną sytuację na rachunku maklerskim, gdy widzę cenę zbliżoną do limitu, a mimo to nie mam transakcji. Czy widełki mogą sprawić, że zlecenie nie wykona się od razu? Czy po wznowieniu notowań zachowuje ono swoją kolejność?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
U
Ula_finanse
Samo dojście kursu do Twojego limitu nie oznacza jeszcze, że akurat Twoje zlecenie musiało się wykonać. Liczy się kolejka zleceń, wolumen po tej cenie i to, czy w danym momencie faktycznie doszło do transakcji, a nie tylko pojawiła się cena w arkuszu. Równoważenie albo widełki mogą dodatkowo zatrzymać normalne kojarzenie zleceń, więc zlecenie może wisieć mimo pozornie „pasującej” ceny. Masz na myśli sytuację w trakcie sesji ciągłej czy w czasie równoważenia?
I
Ilona_fin
RE: Ula_finanse
Ula_finanse dobrze zwróciła uwagę na kolejkę i wolumen, bo samo dotknięcie poziomu limitu bywa mylące. Ja bym jeszcze rozdzielił dwie rzeczy: czy po tej cenie faktycznie była transakcja, czy tylko najlepsza oferta w arkuszu. Jeśli trwało równoważenie albo weszły widełki, to zlecenia mogły być widoczne, ale normalne kojarzenie mogło być chwilowo wstrzymane. Przy kupnie ważne jest też, ile zleceń stało przed Tobą na tym samym limicie i jaki obrót przeszedł po tej cenie. Czasem kurs ostatniej transakcji wygląda tak, jakby „powinno złapać”, a realnie cały wolumen poszedł do wcześniejszych zleceń. Sprawdzałeś w historii transakcji, czy po Twoim limicie przeszło coś już po złożeniu Twojego zlecenia?
I
IwonaF
RE: Ilona_fin
Dokładnie, miałem kiedyś podobnie na mniej płynnej spółce: limit wyglądał „trafiony” w notowaniach, a realnie przede mną stała kolejka i przeszło tylko trochę wolumenu, więc moje zlecenie zostało nietknięte. Przy równoważeniu też łatwo się pomylić, bo arkusz pokazuje poziomy cen, ale normalnego kojarzenia jeszcze nie ma.
K
Kasia_fin
RE: IwonaF
Tak, na mało płynnych spółkach sama cena na ekranie potrafi dać mylne wrażenie, że zlecenie już „miało wejść”. Jeśli wcześniej w kolejce stały inne zlecenia z tym samym limitem, a obrotu było mało, to mogło po prostu nie dojść do Twojej pozycji. Przy równoważeniu dodatkowo widać poziomy i teoretyczne ceny, ale to nie znaczy, że normalne transakcje idą od razu. Sprawdzałeś, czy w historii zlecenia była częściowa realizacja albo tylko cały czas status aktywne?
M
Marta_od_lokat
Sam fakt, że kurs „dotknął” limitu, nie gwarantuje realizacji, bo liczy się kolejka zleceń, dostępny wolumen po tej cenie i aktualna faza notowań; przy równoważeniu albo widełkach dynamicznych/statycznych kojarzenie może być czasowo wstrzymane lub odbywać się dopiero po kursie równoważącym. Sprawdzałeś, czy w transakcjach faktycznie przeszło coś po Twoim limicie, czy tylko taka cena mignęła w arkuszu?
N
NataliaK
Sam fakt, że kurs „dotknął” Twojego limitu, nie oznacza jeszcze, że akurat Twoje zlecenie musiało się wykonać. Liczy się kolejka w arkuszu, wolumen po tej cenie i to, czy transakcje faktycznie były zawierane po Twoim limicie, a nie tylko pojawiła się taka oferta. Przy równoważeniu albo widełkach zmienności kojarzenie zleceń może być czasowo zatrzymane, więc zlecenie wisi, mimo że w notowaniach widać poziomy cenowe blisko limitu. Dużo też zależy od typu zlecenia i momentu jego złożenia względem innych zleceń po tej samej cenie. Sprawdzałeś w historii transakcji, czy po Twoim limicie faktycznie przeszedł obrót?
F
FilipK
Sam fakt, że kurs „dotknął” Twojego limitu, nie znaczy jeszcze, że Twoje zlecenie musiało zostać zrealizowane. Liczy się kolejka w arkuszu, wolumen po tej cenie i to, czy transakcje faktycznie były zawierane na poziomie limitu, a nie tylko pojawiła się taka oferta. Przy równoważeniu albo widełkach statycznych/dynamicznych handel może być chwilowo wstrzymany lub przejść w fazę, w której zlecenia się zbierają, ale nie kojarzą normalnie. Sprawdź też, czy Twoje zlecenie miało jakieś dodatkowe warunki typu WMin, WUJ albo ważność tylko na daną fazę. Czy w historii transakcji tej spółki widać faktyczny obrót po Twojej cenie limitu?
M
MikolajF
Miałem podobnie i u mnie problemem było to, że sama „widoczna cena” w notowaniach nie oznaczała jeszcze transakcji po moim limicie, bo liczy się kolejka zleceń i faza notowań. Przy równoważeniu albo widełkach zlecenie może wisieć aktywne, mimo że kurs teoretyczny albo ostatnia cena wygląda, jakby limit był już osiągnięty.
K
kasia_podatek
RE: MikolajF
MikołajF dobrze to ujął, bo sama cena widoczna w tabeli potrafi być myląca bez kontekstu fazy sesji. Też bym tu rozdzielił ostatni kurs, kurs teoretyczny i faktyczne przeciwstawne zlecenia w arkuszu. Przy kupnie z limitem może być tak, że cena „dotknęła” poziomu, ale przed Tobą była kolejka innych zleceń albo nie było realnej transakcji po tej cenie dla Twojego wolumenu. Jeśli w tym samym czasie wchodziło równoważenie albo ograniczenia zmienności, to normalne kojarzenie mogło być chwilowo wstrzymane. Wtedy zlecenie dalej wygląda jak aktywne, choć z perspektywy użytkownika sprawia wrażenie, że już powinno się wykonać. Dużo zależy też od tego, czy patrzyłeś na ostatnią cenę, najlepszą ofertę sprzedaży, czy kurs odniesienia/teoretyczny. A pamiętasz, czy w momencie tej sytuacji spółka była w fazie notowań ciągłych, czy już w równoważeniu?