Podatki Autor: NataliaW |

Darowizna od rodziców na wkład własny w 2025 roku – czy trzeba zgłaszać ją do urzędu skarbowego?

Dostałam od rodziców przelew na wkład własny do mieszkania i zastanawiam się, czy w 2025 roku muszę zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego. Kwota to 45 tys. zł, przelew był wykonany z konta mamy na moje konto w zeszłym tygodniu. Bank poprosił mnie o wskazanie źródła środków przy składaniu dokumentów kredytowych. Czy przy takiej darowiźnie wystarczy sam przelew, czy trzeba składać jakieś zgłoszenie, żeby nie było później problemu z podatkiem?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
J
janek_kredyt
Przy takiej kwocie sam przelew może być ważnym potwierdzeniem dla banku, ale urząd skarbowy to osobny temat. Z tego co kojarzę, darowizna od rodziców może być zwolniona z podatku, ale zwykle trzeba ją zgłosić w terminie, jeśli przekracza limit. Istotne jest też, czy pieniądze formalnie dostałaś tylko od mamy, czy od obojga rodziców. Bankowi często wystarcza opis źródła środków i potwierdzenie przelewu, czasem proszą też o prostą umowę darowizny. Dla urzędu znaczenie ma tytuł przelewu, data wpływu i to, kto dokładnie był darczyńcą. Jeśli przelew był w zeszłym tygodniu, to termin raczej jeszcze nie uciekł. Ja bym doprecyzował właśnie kwestię darczyńcy, bo konto mamy nie zawsze oznacza automatycznie darowiznę od obojga rodziców. Jaki tytuł miała ta wpłata w przelewie?
I
Ilona_fin
RE: janek_kredyt
janek_kredyt dobrze rozdzielił te dwie sprawy: bankowi przelew zwykle wystarcza jako potwierdzenie źródła środków, ale dla skarbówki liczy się zgłoszenie darowizny. Przy 45 tys. zł od mamy wchodzi zwolnienie dla najbliższej rodziny, tylko trzeba złożyć SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od otrzymania pieniędzy i mieć dowód przelewu na swoje konto. Jeśli pieniądze mają być od obojga rodziców, a przelew poszedł tylko z konta mamy, dobrze mieć jasność, czy formalnie darczyńcą jest mama, czy oboje rodzice. Czy w tytule przelewu było wpisane, że to darowizna?
L
LucynaW
U mnie przy podobnej darowiźnie od rodziców był składany formularz SD-Z2 do urzędu skarbowego, bo sam przelew nie zamyka tematu zwolnienia z podatku. Przelew z konta mamy na Twoje konto jest dobrym potwierdzeniem, zwłaszcza jeśli w tytule było coś w stylu „darowizna”, ale urząd i tak patrzy na zgłoszenie w terminie. Do banku wystarczyło mi potwierdzenie przelewu i krótkie oświadczenie, że środki są darowizną od rodziców. Sprawdź tylko, czy przelew był dokładnie od mamy, a nie np. ze wspólnego konta rodziców?
S
SebastianM
RE: LucynaW
LucynaW ma rację, przy darowiźnie od rodziców sam przelew jest dowodem, ale do zwolnienia z podatku zwykle składa się jeszcze SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od otrzymania pieniędzy. Jeśli przelew był tylko od mamy, to pytanie, czy darowizna formalnie była od mamy, czy od obojga rodziców?
A
aga_krk
A przelew był opisany wprost jako darowizna na wkład własny, czy miał jakiś ogólny tytuł? Przy takiej kwocie sam ślad przelewu zwykle jest ważny, ale osobną sprawą jest zgłoszenie darowizny, bo rodzice są w najbliższej rodzinie i liczą się terminy. Bank pewnie pyta bardziej pod kątem pochodzenia środków do kredytu, a urząd skarbowy to drugi temat. Masz już od rodziców jakąś prostą umowę darowizny albo potwierdzenie, że to nie była pożyczka?
K
Karol_fin
U mnie przy podobnej kwocie sam przelew wystarczył dla banku, ale do skarbówki składałam SD-Z2, bo darowizna od rodziców jest zwolniona tylko po zgłoszeniu w terminie. Sprawdź jeszcze, czy przelew był opisany jako darowizna?
W
WeronikaK
To zależy też od tego, czy przelew był opisany jako darowizna i czy środki faktycznie były od mamy, czy np. wspólne od obojga rodziców. Przy takiej kwocie sam przelew zwykle jest dowodem dla banku na źródło środków, ale urząd skarbowy to osobna sprawa i tam liczą się terminy oraz formalne zgłoszenie. Dobrze byłoby też ustalić, czy darowizna była tylko od mamy, bo wtedy inaczej wygląda limit i zgłoszenie niż przy darowiźnie od obojga rodziców. Jaki dokładnie tytuł przelewu wpisała mama?