Podatki Autor: KasiaNaSwoim |

Ulga na internet w 2025 roku – czy można odliczyć abonament po zmianie operatora?

W tym roku zmieniłam operatora internetu i mam faktury za kilka miesięcy od jednej firmy, a potem od drugiej. Nigdy wcześniej nie korzystałam z ulgi na internet i chciałabym dobrze rozliczyć PIT za 2025 rok. Czy w takiej sytuacji mogę odliczyć wszystkie opłacone faktury za internet, mimo że były od dwóch różnych dostawców?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
L
lukasz_od_vat
Tak, sama zmiana operatora nie przekreśla ulgi. Liczy się to, czy faktycznie poniosłaś wydatki na internet i masz faktury oraz potwierdzenia zapłaty, a nie to, że usługodawca był jeden przez cały rok. Trzeba tylko pamiętać o limicie 760 zł rocznie i o tym, że ulgę można rozliczać maksymalnie przez dwa następujące po sobie lata podatkowe. Czy te faktury są wystawione na Ciebie?
D
DamianK
Możesz odliczać wydatki za internet od różnych operatorów, jeśli faktycznie były opłacone i masz faktury na siebie. Zmiana dostawcy sama w sobie nie blokuje ulgi, bardziej liczy się limit roczny i to, że ulga przysługuje tylko przez dwa kolejne lata podatkowe. Skoro wcześniej z niej nie korzystałaś, to ten warunek wygląda u Ciebie korzystnie. Czy wszystkie faktury są wystawione na Twoje imię i nazwisko?