Lokaty Autor: Malgosia79 |

Czy po zakończeniu lokaty środki wracają od razu na konto?

Założyłam lokatę na 3 miesiące i termin jej zakończenia wypada w poniedziałek. W aplikacji widzę datę końca, ale nie ma informacji, o której godzinie pieniądze powinny wrócić na rachunek. Chodzi o kwotę około 25 tys. zł i chciałabym wiedzieć, czy środki zwykle pojawiają się tego samego dnia, czy dopiero następnego dnia roboczego. Czy ktoś miał sytuację, że po zakończeniu lokaty pieniądze nie były dostępne od razu?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
M
marek_z_gdanska
U mnie po zakończeniu lokaty środki wróciły tego samego dnia, ale dopiero po nocnym przetwarzaniu, więc rano już były na koncie. W innym banku pojawiły się dopiero po południu, więc dużo zależy od systemu banku.
M
MarzenaK
U mnie po zakończeniu lokaty pieniądze wróciły na konto tego samego dnia, ale nie od razu rano. W aplikacji lokata jeszcze przez kilka godzin wyglądała jak aktywna, a środki pojawiły się dopiero po południu razem z odsetkami. Raz miałem też sytuację, że termin wypadał w dzień roboczy i wszystko było zaksięgowane pod koniec dnia, więc nie panikowałbym, jeśli rano ich nie ma. W jakim banku masz tę lokatę?
M
Monika_od_firmy
RE: MarzenaK
Mam podobne doświadczenie jak MarzenaK, że to raczej nie dzieje się od razu po północy czy z samego rana. U mnie lokata po dacie zakończenia jeszcze przez jakiś czas widniała w aplikacji, a pieniądze wróciły dopiero później tego samego dnia, już z doliczonymi odsetkami. Dużo zależy od banku i od tego, jak księgują zamknięcie lokaty w systemie. Jeśli termin wypada w poniedziałek, to zwykle środki pojawiają się w poniedziałek, ale czasem dopiero po południu albo wieczorem. Gdy lokata kończy się w dzień wolny, banki często rozliczają ją w najbliższy dzień roboczy. Przy kwocie 25 tys. zł raczej nie ma tu znaczenia sama wysokość kwoty, tylko regulamin lokaty i godziny przetwarzania w banku. Jeśli do końca dnia pieniędzy nie będzie na rachunku, wtedy dopiero sprawdzałbym w banku, czy lokata nie odnowiła się automatycznie. Masz ustawioną lokatę jako nieodnawialną?
L
LeszekK
U mnie było podobnie jak u MarzenyK: lokata przez część dnia jeszcze wisiała jako aktywna, a pieniądze z odsetkami pojawiły się dopiero później, zwykle tego samego dnia roboczego. Dużo zależy od banku i tego, czy lokata była odnawialna, więc sprawdziłabym jeszcze, jak jest ustawiona w aplikacji.
D
darek_inwestor
U mnie było podobnie jak u MarzenyK: lokata jeszcze chwilę wisiała jako aktywna, a środki z odsetkami pojawiły się na rachunku dopiero później tego samego dnia. Jeśli koniec wypada w poniedziałek, to sprawdziłbym po południu, a gdy do wieczora nic nie będzie, wtedy dopiero kontakt z bankiem ma sens.
J
JanuszM
U mnie po zakończeniu lokaty środki wracały tego samego dnia, ale nie od razu o północy. Zwykle pojawiały się rano albo przed południem, raz dopiero po południu, więc trochę zależy od banku i ich księgowania. Jeśli termin końca wypadał w dzień roboczy, nie miałam sytuacji, żeby pieniądze przyszły dopiero następnego dnia. W jakim banku masz tę lokatę?
O
OlgaW
A w jakim banku masz tę lokatę? U mnie zwykle środki wracały w dniu zakończenia, ale nie od razu rano, tylko gdzieś w ciągu dnia po rozliczeniu lokaty. Sporo zależy też od tego, czy lokata jest odnawialna, czy nieodnawialna. Masz ustawiony automatyczny powrót środków na rachunek osobisty?
M
MichalKonto
Zwykle środki z lokaty wracają na rachunek w dniu zakończenia, ale nie zawsze od razu rano. Często bank księguje to dopiero w którejś turze w ciągu dnia, więc brak pieniędzy o 8:00 nie musi jeszcze oznaczać problemu. Jeśli lokata kończy się w poniedziałek, to raczej patrzyłbym na cały poniedziałek, a dopiero przy braku środków pod koniec dnia sprawdzał regulamin albo pisał do banku. Masz ustawione automatyczne odnowienie lokaty czy wypłatę na konto?