Księgowość Autor: WojtekPodatnik |

Jak ująć fakturę za paliwo do prywatnego samochodu używanego w JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność i czasem używam prywatnego samochodu do dojazdów do klientów oraz na spotkania związane z firmą. Ostatnio wziąłem fakturę za paliwo na dane działalności, ale samochód nie jest wpisany do środków trwałych. Nie mam też leasingu ani najmu, po prostu korzystam z własnego auta wtedy, gdy jest taka potrzeba. Chciałbym dobrze ująć taki wydatek w księgowości i nie wiem, jak podejść do tego praktycznie. Czy taka faktura może trafić do KPiR? Czy trzeba prowadzić dodatkową ewidencję przebiegu?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
J
JoannaM
Przy prywatnym samochodzie używanym w JDG, ale niewprowadzonym do środków trwałych, paliwo zwykle ujmuje się w kosztach tylko w 20% wartości netto plus nieodliczony VAT. Z VAT najczęściej odlicza się 50%, jeśli auto jest używane mieszanie, czyli firmowo i prywatnie. Faktura może być wystawiona na firmę, tylko dobrze mieć związek wyjazdu z działalnością, np. spotkanie z klientem czy dojazd służbowy. Rozliczasz to samodzielnie czy przez księgową/biuro rachunkowe?
C
CelinaK
RE: JoannaM
JoannaM dobrze to ujęła: przy prywatnym aucie niewprowadzonym do firmy zwykle do kosztów trafia 20% wydatku, a przy użytkowaniu mieszanym VAT od paliwa rozlicza się najczęściej w 50%. Dobrze tylko pilnować, żeby faktura była na dane działalności i żeby przejazdy faktycznie miały związek z firmą.
M
MichalKonto
RE: JoannaM
JoannaM dobrze to ujęła: przy prywatnym aucie poza środkami trwałymi zwykle do kosztów wpada tylko część wydatku, a VAT przy użyciu mieszanym jest ograniczony. Masz czynny VAT, czy rozliczasz działalność bez VAT?
A
AgnieszkaW
Przy prywatnym aucie niewprowadzonym do środków trwałych nie rozlicza się całej faktury za paliwo w kosztach. Zwykle ujmuje się tylko 20% wydatku związanego z używaniem auta w działalności, a jeśli jesteś vatowcem, to VAT najczęściej odlicza się w 50%, przy użytku mieszanym. Czyli sama faktura na firmę nie oznacza jeszcze, że całość paliwa wpada w koszty. Jesteś czynnym podatnikiem VAT czy korzystasz ze zwolnienia?