Księgowość Autor: AdamPoGodzinach |

Jak ująć w KPiR abonament telefoniczny używany częściowo prywatnie?

Prowadzę JDG i mam jeden numer telefonu, z którego korzystam zarówno do kontaktu z klientami, jak i prywatnie po godzinach. Faktura za abonament jest wystawiona na firmę, ale nie mam osobnego telefonu wyłącznie do działalności. Chciałbym to dobrze rozliczyć w KPiR, bo kwoty są niewielkie, ale faktury pojawiają się co miesiąc. Czy w takiej sytuacji można ująć całą fakturę w kosztach? Czy trzeba jakoś wydzielać część prywatną i firmową?

Dyskusja Ekspertów

6 Komentarzy
E
EwelinaM
U mnie przy JDG księgowa nie wrzucała całego abonamentu, skoro telefon był też prywatny. Przyjęliśmy stałą proporcję firmową, np. część faktury jako koszt, i tak samo co miesiąc księgowałam w KPiR, żeby było spójnie. Przy małych kwotach nikt nie robił z tego wielkiej sprawy, ale dobrze mieć jakieś sensowne uzasadnienie tej proporcji, choćby orientacyjnie po tym, ile rozmów i internetu idzie na firmę. Masz księgowość samodzielną czy biuro rachunkowe?
B
BeataM
RE: EwelinaM
EwelinaM, ta stała proporcja brzmi rozsądnie przy jednym numerze używanym mieszanie, tylko ciekawi mnie, na czym ją oparliście: billing, szacunek użycia czy po prostu ustalenie z księgową? Czy ta proporcja była jakoś opisana na fakturze albo w notatce do dokumentów?
R
RobertK
Ja przy takim jednym numerze wrzucam w koszty tylko część abonamentu, mniej więcej według realnego użycia firmowego, żeby w razie kontroli dało się to normalnie wytłumaczyć. U mnie księgowa przyjęła stałą proporcję co miesiąc, bo faktury są podobne.
K
kasia_podatek
U mnie księgowa przy takim mieszanym używaniu telefonu nie wrzucała całej faktury w koszty, tylko stałą część, np. 50% abonamentu. Chodziło o to, żeby dało się logicznie obronić, że telefon faktycznie służy też prywatnie, skoro jest jeden numer. W KPiR szło to normalnie jako koszt z faktury, ale tylko w tej przyjętej proporcji, miesiąc w miesiąc tak samo. Masz na fakturze sam abonament, czy też jakieś dodatkowe opłaty za rozmowy/usługi?
A
aga_ksiegowosc
U mnie przy jednym numerze księgowa nie wrzucała całej faktury w koszty, tylko ustaliła stałą proporcję firmową i tak co miesiąc księgowała abonament w KPiR. Przy małych kwotach ważne było głównie, żeby dało się sensownie wyjaśnić, skąd ta proporcja się wzięła.
M
Marta_dom
Przy jednym numerze używanym też prywatnie zwykle ujmuje się w KPiR tylko część abonamentu związaną z działalnością, np. według rozsądnie przyjętej proporcji, a nie całą fakturę. Dobrze mieć krótko opisane, skąd ta proporcja się wzięła, żeby przy kontroli było jasne, że koszt nie obejmuje prywatnego użycia.