Księgowość Autor: AdamPoGodzinach |

Jak ująć w KPiR abonament telefoniczny używany częściowo prywatnie?

Prowadzę JDG i mam jeden numer telefonu, z którego korzystam zarówno do kontaktu z klientami, jak i prywatnie po godzinach. Faktura za abonament jest wystawiona na firmę, ale nie mam osobnego telefonu wyłącznie do działalności. Chciałbym to dobrze rozliczyć w KPiR, bo kwoty są niewielkie, ale faktury pojawiają się co miesiąc. Czy w takiej sytuacji można ująć całą fakturę w kosztach? Czy trzeba jakoś wydzielać część prywatną i firmową?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
E
EwelinaM
U mnie przy JDG księgowa nie wrzucała całego abonamentu, skoro telefon był też prywatny. Przyjęliśmy stałą proporcję firmową, np. część faktury jako koszt, i tak samo co miesiąc księgowałam w KPiR, żeby było spójnie. Przy małych kwotach nikt nie robił z tego wielkiej sprawy, ale dobrze mieć jakieś sensowne uzasadnienie tej proporcji, choćby orientacyjnie po tym, ile rozmów i internetu idzie na firmę. Masz księgowość samodzielną czy biuro rachunkowe?
B
BeataM
RE: EwelinaM
EwelinaM, ta stała proporcja brzmi rozsądnie przy jednym numerze używanym mieszanie, tylko ciekawi mnie, na czym ją oparliście: billing, szacunek użycia czy po prostu ustalenie z księgową? Czy ta proporcja była jakoś opisana na fakturze albo w notatce do dokumentów?
R
RobertK
Ja przy takim jednym numerze wrzucam w koszty tylko część abonamentu, mniej więcej według realnego użycia firmowego, żeby w razie kontroli dało się to normalnie wytłumaczyć. U mnie księgowa przyjęła stałą proporcję co miesiąc, bo faktury są podobne.
K
kasia_podatek
U mnie księgowa przy takim mieszanym używaniu telefonu nie wrzucała całej faktury w koszty, tylko stałą część, np. 50% abonamentu. Chodziło o to, żeby dało się logicznie obronić, że telefon faktycznie służy też prywatnie, skoro jest jeden numer. W KPiR szło to normalnie jako koszt z faktury, ale tylko w tej przyjętej proporcji, miesiąc w miesiąc tak samo. Masz na fakturze sam abonament, czy też jakieś dodatkowe opłaty za rozmowy/usługi?
K
Kinga83
RE: kasia_podatek
Też spotkałem się z takim podejściem jak u kasia_podatek, czyli nie cała faktura, tylko część odpowiadająca użyciu firmowemu. Przy jednym numerze używanym prywatnie i służbowo trudno byłoby sensownie twierdzić, że 100% abonamentu dotyczy działalności. W praktyce często przyjmuje się stałą proporcję, np. 50%, 70% albo inną, byle dało się ją logicznie uzasadnić. W KPiR księguje się wtedy tylko tę firmową część abonamentu jako koszt, zwykle na podstawie faktury i opisu/proporcji przyjętej do rozliczenia. Dobrze mieć tę zasadę stosowaną konsekwentnie co miesiąc, bo wtedy wygląda to spójnie. Jeśli faktura jest na firmę, to pomaga formalnie, ale nie przesądza jeszcze, że całość jest kosztem, gdy telefon jest też prywatny. Przy niewielkich kwotach urząd raczej patrzy na zdrowy rozsądek i możliwość obrony przyjętej proporcji. Jak duża część rozmów albo internetu realnie idzie u Ciebie na sprawy firmowe?
A
aga_ksiegowosc
U mnie przy jednym numerze księgowa nie wrzucała całej faktury w koszty, tylko ustaliła stałą proporcję firmową i tak co miesiąc księgowała abonament w KPiR. Przy małych kwotach ważne było głównie, żeby dało się sensownie wyjaśnić, skąd ta proporcja się wzięła.
M
Marta_dom
Przy jednym numerze używanym też prywatnie zwykle ujmuje się w KPiR tylko część abonamentu związaną z działalnością, np. według rozsądnie przyjętej proporcji, a nie całą fakturę. Dobrze mieć krótko opisane, skąd ta proporcja się wzięła, żeby przy kontroli było jasne, że koszt nie obejmuje prywatnego użycia.
C
CelinaK
Nie zawsze cała faktura będzie kosztem, jeśli telefon jest używany też prywatnie. W praktyce często ujmuje się tylko część odpowiadającą użyciu firmowemu, np. według rozsądnie przyjętej proporcji, żeby w razie kontroli dało się to wyjaśnić. Skoro faktura jest na firmę, sam dokument jest OK, ale problemem jest właśnie zakres wykorzystania w działalności. Masz jakiś biling albo realne oszacowanie, ile rozmów dotyczy klientów?