Kredyty Autor: MarekOdLokaty |

Kredyt hipoteczny a zawieszona działalność gospodarcza — czy bank analizuje starą firmę?

Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na około 520 tys. zł na mieszkanie z rynku wtórnego w Łodzi. Od czterech lat pracuję na etacie w branży IT, ale do maja zeszłego roku miałem też jednoosobową działalność gospodarczą, którą zawiesiłem, bo robiłem tylko małe zlecenia po godzinach. Działalność nie miała zaległości w ZUS ani US, przychody były nieregularne i raczej niewielkie. W formularzach bankowych widzę pytania o prowadzenie lub zawieszenie firmy i zastanawiam się, czy bank będzie analizował tę historię mimo że główny dochód mam z umowy o pracę. Chciałbym wiedzieć, czy zawieszona działalność może obniżyć zdolność albo wydłużyć decyzję kredytową. Wkład własny mam około 120 tys. zł, a umowa przedwstępna byłaby podpisywana dopiero po wstępnej decyzji. Czy ktoś miał podobną sytuację z kredytem hipotecznym i zawieszoną firmą w historii?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
B
BozenaW
A z czego chcesz liczyć zdolność, tylko z etatu czy bank ma też brać pod uwagę tę działalność? Przy zawieszonej JDG bank raczej i tak zapyta o historię, ale większe znaczenie może mieć to, czy gdzieś w dokumentach wyjdą zobowiązania, strata albo zaległości. Skoro firma była poboczna i bez zaległości, to kluczowe będzie chyba, jak długo masz obecny etat, jaka umowa i dochód netto. Masz umowę na czas nieokreślony?
M
MichalKonto
Bank raczej skupi się na obecnym etacie, jeśli to z niego ma być liczona zdolność. Zawieszona działalność może się pojawić w analizie, ale bardziej jako dodatkowy element do wyjaśnienia niż główne źródło dochodu. Skoro nie było zaległości w ZUS i US, to duży plus. Mogą poprosić o dokumenty z CEIDG, PIT-y albo zaświadczenia o braku zaległości, żeby zamknąć temat tej firmy. Nieregularne i małe przychody z działalności raczej nie pomogą w zdolności, ale też same z siebie nie muszą szkodzić. Ważniejsze będzie wynagrodzenie z etatu, historia zatrudnienia i obciążenia. Przy 4 latach pracy w IT sytuacja wygląda dość normalnie dla banku. Masz umowę o pracę na czas nieokreślony?
M
MikolajF
RE: MichalKonto
Zgadzam się z Michałem, przy czteroletnim etacie w IT bank raczej oprze zdolność na tym dochodzie, a zawieszona JDG będzie tylko tematem do opisania i potwierdzenia braku zaległości. Przygotowałbym zaświadczenia z ZUS/US i dokument potwierdzający zawieszenie, bo analityk może o to dopytać.
T
TeresaM
RE: MikolajF
MikołajF dobrze to ujął. Przy takim stażu na etacie ta zawieszona działalność raczej nie powinna być głównym problemem, tylko dodatkowym elementem do wyjaśnienia. Bank może zapytać, po co była firma, kiedy została zawieszona i czy nie ma żadnych zaległości, ale jeśli dochód z JDG nie ma wchodzić do zdolności, to zwykle nie jest to kluczowe. Dobrze mieć pod ręką potwierdzenie zawieszenia i zaświadczenia z urzędu oraz ZUS, żeby nie przeciągać analizy. Przy nieregularnych i małych przychodach z tej działalności raczej bym nie próbował jej przedstawiać jako źródła dochodu. Ważniejsze będzie, jak wygląda obecna umowa o pracę, wysokość wynagrodzenia i wkład własny. Masz umowę na czas nieokreślony czy określony?