Kredyty Autor: MarekOdLokaty |

Kredyt hipoteczny a zawieszona działalność gospodarcza — czy bank analizuje starą firmę?

Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na około 520 tys. zł na mieszkanie z rynku wtórnego w Łodzi. Od czterech lat pracuję na etacie w branży IT, ale do maja zeszłego roku miałem też jednoosobową działalność gospodarczą, którą zawiesiłem, bo robiłem tylko małe zlecenia po godzinach. Działalność nie miała zaległości w ZUS ani US, przychody były nieregularne i raczej niewielkie. W formularzach bankowych widzę pytania o prowadzenie lub zawieszenie firmy i zastanawiam się, czy bank będzie analizował tę historię mimo że główny dochód mam z umowy o pracę. Chciałbym wiedzieć, czy zawieszona działalność może obniżyć zdolność albo wydłużyć decyzję kredytową. Wkład własny mam około 120 tys. zł, a umowa przedwstępna byłaby podpisywana dopiero po wstępnej decyzji. Czy ktoś miał podobną sytuację z kredytem hipotecznym i zawieszoną firmą w historii?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
B
BozenaW
A z czego chcesz liczyć zdolność, tylko z etatu czy bank ma też brać pod uwagę tę działalność? Przy zawieszonej JDG bank raczej i tak zapyta o historię, ale większe znaczenie może mieć to, czy gdzieś w dokumentach wyjdą zobowiązania, strata albo zaległości. Skoro firma była poboczna i bez zaległości, to kluczowe będzie chyba, jak długo masz obecny etat, jaka umowa i dochód netto. Masz umowę na czas nieokreślony?
M
MichalKonto
Bank raczej skupi się na obecnym etacie, jeśli to z niego ma być liczona zdolność. Zawieszona działalność może się pojawić w analizie, ale bardziej jako dodatkowy element do wyjaśnienia niż główne źródło dochodu. Skoro nie było zaległości w ZUS i US, to duży plus. Mogą poprosić o dokumenty z CEIDG, PIT-y albo zaświadczenia o braku zaległości, żeby zamknąć temat tej firmy. Nieregularne i małe przychody z działalności raczej nie pomogą w zdolności, ale też same z siebie nie muszą szkodzić. Ważniejsze będzie wynagrodzenie z etatu, historia zatrudnienia i obciążenia. Przy 4 latach pracy w IT sytuacja wygląda dość normalnie dla banku. Masz umowę o pracę na czas nieokreślony?
M
MikolajF
RE: MichalKonto
Zgadzam się z Michałem, przy czteroletnim etacie w IT bank raczej oprze zdolność na tym dochodzie, a zawieszona JDG będzie tylko tematem do opisania i potwierdzenia braku zaległości. Przygotowałbym zaświadczenia z ZUS/US i dokument potwierdzający zawieszenie, bo analityk może o to dopytać.