Podatki Autor: Joanna84 |

Sprzedaż używanych ubrań na Vinted w 2025 roku – czy trzeba wykazać to w PIT?

W 2025 roku sprzedałam na Vinted około 30 rzeczy po dzieciach i trochę swoich ubrań, łącznie wyszło mniej więcej 4200 zł. Nie prowadzę działalności, to były rzeczy kupione wcześniej do prywatnego użytku, ale część z nich sprzedałam po kilku miesiącach od zakupu. Platforma pokazała mi komunikat o przekazaniu danych do urzędu skarbowego i zaczęłam się zastanawiać, czy muszę coś z tym zrobić w rocznym PIT. Czy przy takiej sprzedaży używanych rzeczy trzeba wykazywać przychód albo dochód w zeznaniu podatkowym?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
P
PiotrekK
Jeśli to były prywatne rzeczy, a sprzedaż nie miała charakteru zarobkowego ani regularnego handlu, sam komunikat z Vinted nie oznacza jeszcze automatycznie podatku. Kluczowe jest to, czy konkretne rzeczy były sprzedane przed upływem 6 miesięcy od końca miesiąca ich zakupu i czy była na nich faktyczna nadwyżka ponad cenę zakupu.
M
MagdaW
A te rzeczy sprzedane po kilku miesiącach były drożej niż kupione, czy raczej ze stratą? Bo przy prywatnych ubraniach po dzieciach dużo zależy właśnie od tego, czy był w ogóle jakiś dochód.
D
dorota_vat
Sam komunikat z Vinted nie oznacza automatycznie podatku, bo przy prywatnych rzeczach kluczowe bywa m.in. to, czy sprzedaż była przed upływem 6 miesięcy od końca miesiąca zakupu i czy wyszedł realny dochód. Te rzeczy sprzedane po kilku miesiącach były drożej niż je kupiłaś?