Kredyty Autor: MirekFaktury |

Kredyt hipoteczny a nieużywana karta kredytowa z wysokim limitem — czy bank obniży zdolność?

Mam kartę kredytową z limitem 25 tys. zł, ale praktycznie z niej nie korzystam i od dłuższego czasu saldo jest zerowe. Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny i zastanawiam się, czy sam dostępny limit może być potraktowany przez bank jako potencjalne zadłużenie. W BIK karta oczywiście widnieje jako aktywna, choć nie ma żadnych opóźnień ani wykorzystania limitu. Czy banki liczą taki limit do miesięcznych obciążeń? Czy znaczenie ma to, że karta jest nieużywana od wielu miesięcy?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
O
ola_finansowo
Banki zwykle patrzą nie tylko na saldo, ale też na sam dostępny limit, bo traktują go jako potencjalne miesięczne obciążenie. W jakim banku planujesz składać wniosek?
R
rafal_oszczedza
U mnie bank policzył kartę z zerowym saldem jako miesięczne obciążenie od części limitu, mimo że od dawna jej nie używałem. Doradca od razu powiedział, że przy hipotece sam limit ma znaczenie, bo bank zakłada, że w każdej chwili możesz go wykorzystać. Przy limicie 25 tys. zł może to już trochę ruszyć zdolność, zależnie od banku i dochodów. Ja przed wnioskiem obniżyłem limit i po aktualizacji w BIK było prościej. Masz już wybrany konkretny bank?
M
MikolajF
RE: rafal_oszczedza
Też spotkałem się z takim podejściem, że bank patrzy nie na aktualne saldo, tylko na dostępny limit jako potencjalne obciążenie, więc przy 25 tys. zł może to realnie obniżyć zdolność. Pamiętasz może, jaki procent limitu przyjęli u Ciebie do miesięcznych kosztów?
L
LucynaW
U mnie bank normalnie brał pod uwagę sam limit karty, mimo że saldo było 0 zł i karta od dawna leżała w szufladzie. Doradca tłumaczył, że liczą z tego jakąś miesięczną potencjalną ratę, bo teoretycznie mogę wykorzystać limit po uruchomieniu kredytu. Przy limicie 25 tys. zł może to już trochę ruszyć zdolność, zależnie od banku i dochodów. Ja przed wnioskiem obniżyłem limit, a po decyzji temat już nie wracał. Masz już wybrany bank, czy dopiero porównujesz oferty?
R
RenataM
Sam limit na karcie może być przez bank uwzględniony przy liczeniu zdolności, nawet jeśli saldo jest zerowe. Zwykle nie traktują tego jak pełne zadłużenie 25 tys. zł, tylko przyjmują jakiś procent limitu jako potencjalną miesięczną ratę/obciążenie. W praktyce zależy to od banku i jego kalkulatora, więc w jednym banku wpływ może być mały, a w innym bardziej odczuwalny. Jeśli zdolność wychodzi na styk, sama aktywna karta z wysokim limitem może mieć znaczenie. Masz już wybrany konkretny bank do wniosku?