Podatki Autor: Jarek1985 |

Nagroda w konkursie internetowym w 2025 roku – czy trzeba rozliczyć ją w PIT?

W 2025 roku wygrałem w konkursie internetowym sprzęt elektroniczny o wartości około 2500 zł. Organizatorem była polska firma, a nagroda została wysłana kurierem bez żadnych dodatkowych dokumentów poza regulaminem konkursu. Nie prowadzę działalności gospodarczej i brałem udział jako zwykły użytkownik. Zastanawiam się, czy taka nagroda powinna pojawić się później w moim rozliczeniu rocznym. Czy organizator powinien pobrać podatek? Czy muszę sam coś zgłaszać?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
I
IwonaF
Przy takiej nagrodzie zwykle wchodzi w grę zryczałtowany podatek 10%, który rozlicza organizator konkursu, a nie zwycięzca w rocznym PIT. Jeśli firma po prostu wysłała sprzęt, to możliwe, że sama odprowadziła podatek albo potraktowała to według regulaminu konkursu. Dobrze sprawdzić, czy w regulaminie jest zapis o podatku i czy organizator był płatnikiem. Masz tam coś napisane o „podatku od nagrody” albo „ubruttowieniu”?
M
Marek_od_kredytu
RE: IwonaF
IwonaF dobrze zwróciła uwagę na ten 10% podatek, ale u mnie od razu pojawia się pytanie, czy organizator faktycznie gdzieś to formalnie ujął. Samo wysłanie sprzętu bez żadnego pisma trochę utrudnia ocenę, bo nie wiadomo, czy nagroda była wydana jako już „rozliczona” przez firmę. Sprawdziłbym przede wszystkim regulamin konkursu, bo często jest tam zapis, kto ponosi podatek i czy zwycięzca dostaje dodatkową kwotę na jego pokrycie. Przy wartości 2500 zł raczej trudno uznać, że temat w ogóle nie istnieje podatkowo. Z drugiej strony, jeśli to była typowa akcja promocyjna polskiej firmy, to często organizator załatwia formalności po swojej stronie. Brakuje mi tu jednak informacji, czy dostałeś jakąś wiadomość o wartości nagrody albo potwierdzenie odbioru do podpisu. Czy w regulaminie było coś napisane o podatku od nagrody?
A
aga_ksiegowosc
U mnie przy podobnej nagrodzie organizator sam potrącił podatek i dostałem tylko krótką informację mailową, że sprawa jest rozliczona po ich stronie. Jeśli niczego nie potrącili ani nie prosili o dopłatę podatku przed wysyłką, to trochę dziwne, bo przy takich konkursach często robi to właśnie firma organizująca. Sprawdziłbym dokładnie regulamin, bo czasem jest tam zapis, że do nagrody rzeczowej dodają jeszcze część pieniężną na podatek. Masz w regulaminie coś o podatku albo „dodatkowej nagrodzie pieniężnej”?
E
ewa_dom
Przy takiej nagrodzie zwykle rozliczenie podatku jest po stronie organizatora jako płatnika, więc uczestnik nie wpisuje jej samodzielnie do rocznego PIT, o ile konkurs faktycznie był organizowany przez firmę i nie dotyczył Twojej działalności. Czy w regulaminie było coś o podatku od nagród albo potrąceniu 10%?