Giełda Autor: KingaNaPlus |

Prawo poboru na GPW: co oznacza na rachunku i do kiedy trzeba podjąć decyzję?

Na rachunku maklerskim pojawiło mi się prawo poboru po jednej ze spółek z GPW i nie do końca rozumiem, czy to działa jak zwykła akcja. Widzę, że ma osobne oznaczenie i jakąś wycenę, ale nie wiem, czy mogę je sprzedać albo wykorzystać do objęcia nowych akcji. Do kiedy trzeba coś z tym zrobić, żeby po prostu nie przepadło?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
S
szymon_od_lokat
To zależy od konkretnej emisji, bo terminy zapisów i ewentualnego obrotu prawem poboru są ustalane osobno dla każdej spółki. Jaka to spółka i jaki masz komunikat/termin w systemie maklerskim?
S
SebastianM
Prawo poboru nie jest zwykłą akcją, tylko uprawnieniem do objęcia nowych akcji w emisji na określonych warunkach. Zwykle da się je sprzedać na GPW, ale tylko w wyznaczonym okresie notowań, a osobno jest termin składania zapisów na nowe akcje u maklera. Jeśli nic z tym nie zrobisz do końca właściwego terminu, takie prawo może po prostu stracić wartość. Sprawdź w komunikacie spółki albo w systemie maklerskim datę końca notowań praw poboru i datę końca zapisów, bo to nie zawsze jest ten sam dzień. Masz podane w rachunku konkretne daty dla tej emisji?
D
DorotaM
RE: SebastianM
SebastianM dobrze to ujął: u mnie przy prawie poboru kluczowe były dwie daty w komunikacie maklera, czyli koniec handlu tym prawem i osobno koniec zapisów na nowe akcje. Jak przegapiłem podobny termin przy jednej emisji, to po prostu nic z tego nie miałem, więc sprawdziłbym od razu w zakładce ofert/zapisów, czy masz tam aktywną dyspozycję.