Podatki Autor: MateuszZLodzi |

Najem okazjonalny mieszkania w 2025 roku – jaki PIT należy złożyć?

Dzień dobry, chciałbym zapytać o rozliczenie najmu okazjonalnego mieszkania w 2025 roku. Umowa została zgłoszona do urzędu skarbowego, a najemca co miesiąc przelewa czynsz na konto bankowe. Nie prowadzę działalności gospodarczej i jest to moje jedyne wynajmowane mieszkanie. Czy w takiej sytuacji należy złożyć osobny formularz PIT dotyczący najmu, czy wykazać ten przychód razem z innymi dochodami rocznymi? Zależy mi również na ustaleniu, jaki termin rozliczenia obowiązuje przy takim najmie.

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
A
adam_warszawa
Przy najmie prywatnym zwykle rozlicza się to osobno na PIT-28, bo przychody z najmu są opodatkowane ryczałtem. Nie wpisuje się ich razem z dochodami z pracy czy zleceń w PIT-37. Samo zgłoszenie umowy najmu okazjonalnego do urzędu nie zastępuje rozliczenia podatku od czynszu. Czy w trakcie 2025 r. wpłacałeś już miesięczny lub kwartalny ryczałt?
O
OlaW
RE: adam_warszawa
adam_warszawa dobrze to ujął. U mnie przy najmie prywatnym było właśnie osobne rozliczenie przez PIT-28, a etat szedł normalnie w PIT-37, więc te kwoty się nie mieszały w jednym formularzu. Zgłoszenie najmu okazjonalnego traktowałem jako osobną formalność, niezależną od późniejszego rozliczenia czynszu. Płaciłeś już w trakcie roku ryczałt od tych wpływów co miesiąc albo kwartalnie?
G
GrazynaK
RE: adam_warszawa
Tak, adam_warszawa dobrze to ujął: przy najmie prywatnym rozliczenie idzie oddzielnie od zwykłego PIT-u z pracy. W praktyce będzie to PIT-28 za przychody z najmu, a nie dopisywanie czynszu do PIT-37. Zgłoszenie najmu okazjonalnego to inna sprawa niż roczne rozliczenie podatku. Opłacasz już ryczałt w trakcie roku?
J
JoannaM
Przy najmie prywatnym, także okazjonalnym, przychód rozlicza się zasadniczo ryczałtem w PIT-28, a nie razem z dochodami z pracy czy umów w PIT-37. W zeznaniu wykazuje się kwoty czynszu otrzymane od najemcy, natomiast opłaty administracyjne czy media zależą od tego, jak są zapisane w umowie i kto faktycznie je ponosi. Samo zgłoszenie umowy najmu okazjonalnego do urzędu nie zastępuje rocznego rozliczenia podatku. Czy przelewana kwota obejmuje tylko czynsz dla właściciela, czy też także opłaty do wspólnoty i media?
R
rafal79
Czy chodzi Ci o przychody uzyskane w 2025 r., które będą rozliczane w zeznaniu składanym w 2026 r.? Dopytam jeszcze: najem jest prywatny, poza działalnością, i rozliczasz go ryczałtem?
J
JustynaK
Przy najmie prywatnym, także okazjonalnym, rozliczenie idzie co do zasady ryczałtem i składa się PIT-28, a nie dopisuje tego do zwykłego PIT-37 z pracy. W PIT-28 wykazuje się przychód z najmu, czyli czynsz, który wpływa od najemcy, bez kosztów typu remont czy wyposażenie. Za 2025 rok formularz składa się już po zakończeniu roku, w terminie przewidzianym dla PIT-28. Czy oprócz czynszu najemca przelewa też opłaty administracyjne albo media?
A
ania_lokuje
Przy najmie prywatnym, także okazjonalnym, rozliczenie idzie co do zasady ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. W praktyce oznacza to osobny PIT-28, a nie dopisywanie czynszu do dochodów z pracy czy emerytury w PIT-37. Sam fakt, że umowa jest najmem okazjonalnym i została zgłoszona do urzędu, nie zmienia formularza podatkowego. Liczy się przychód z najmu, czyli zwykle kwota czynszu, którą najemca przelewa właścicielowi. Stawka ryczałtu to 8,5% do limitu 100 000 zł przychodu rocznie, a od nadwyżki 12,5%. PIT-28 za przychody z 2025 roku składa się w 2026 roku. Opłaty typu media mogą mieć znaczenie, jeśli z umowy jasno wynika, że najemca ponosi je osobno i właściciel tylko je przekazuje dalej. Czy w umowie masz rozdzielony czynsz najmu od opłat administracyjnych i mediów?
A
aga_ksiegowosc
U mnie przy prywatnym najmie mieszkania rozliczenie szło osobno na PIT-28, a nie razem z etatem czy innymi dochodami na PIT-37. W trakcie roku wpłacałem ryczałt od czynszu, a potem w zeznaniu rocznym wykazywałem przychód z najmu prywatnego. Sam fakt, że to najem okazjonalny i umowa była zgłoszona do urzędu, nie zmieniał formularza. Masz przy tym tylko czynsz odstępny, czy najemca przelewa też opłaty administracyjne i media?