Firma Autor: Jarek1979 |

Czy leasing samochodu firmowego może obniżyć zdolność przy kredycie dla JDG?

Prowadzę JDG od kilku lat i jestem na etapie wstępnej rozmowy z bankiem o kredyt obrotowy dla firmy. Mam leasing na samochód dostawczy, rata wynosi około 2300 zł miesięcznie i zostało jeszcze 18 miesięcy spłaty. Zastanawiam się, czy bank potraktuje taki leasing podobnie jak zwykłe zobowiązanie kredytowe przy liczeniu zdolności. Czy w praktyce może to wyraźnie obniżyć ocenę firmy, nawet jeśli raty są płacone terminowo?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
A
ania_lokuje
Bank zwykle patrzy na leasing jak na stałe miesięczne obciążenie firmy, więc rata 2300 zł może wejść do liczenia zdolności, ale sama w sobie nie musi mocno pogorszyć oceny, jeśli przychody i przepływy to spokojnie udźwigną. Bardziej znaczenie ma to, jak wygląda dochód po kosztach i czy raty były płacone terminowo.
K
KonradK
RE: ania_lokuje
Mam podobne doświadczenie jak ania_lokuje opisuje. U mnie bank normalnie wliczył leasing auta do stałych obciążeń, trochę jak ratę, tylko patrzył też na to, że samochód realnie pracuje w firmie i generuje przychód. Sama rata nie była problemem, dopóki po wszystkich kosztach zostawał sensowny dochód i konto firmowe nie wyglądało jak jazda od zera do zera. Przy 2300 zł miesięcznie przez 18 miesięcy bank raczej tego nie pominie, ale też nie musi od razu przekreślać kredytu obrotowego. U mnie bardziej dopytywali o regularność wpływów, zaległości w ZUS/US i historię spłat niż o sam fakt leasingu. Jeśli raty są płacone terminowo, to czasem nawet działa to neutralnie, bo widać, że firma obsługuje zobowiązania. Dużo zależy też od branży i tego, czy dochód jest stabilny miesiąc w miesiąc. Masz bardziej stałe wpływy z kilku kontrahentów czy sezonowość?
R
robert_na_swoim
Tak, bank zwykle uwzględnia leasing jako stałe miesięczne obciążenie firmy, nawet jeśli formalnie nie jest to klasyczny kredyt. Przy racie 2300 zł i 18 miesiącach do końca może to obniżyć dostępną zdolność, bo bank patrzy na przepływy i to, ile zostaje po stałych kosztach. Jeśli raty są płacone terminowo i auto realnie pracuje w firmie, sam leasing nie musi być dużym minusem, ale będzie elementem kalkulacji. Masz w kosztach jeszcze inne stałe zobowiązania poza tym leasingiem?
P
PatrykR
Tak, bank zwykle uwzględni leasing przy liczeniu zdolności, bo to stałe miesięczne obciążenie firmy, nawet jeśli formalnie nie jest klasycznym kredytem. Przy racie 2300 zł i 18 miesiącach do końca wpływ może być zauważalny, ale dużo zależy od przychodów, dochodu, sezonowości i historii spłat. Jeśli raty są płacone terminowo, to raczej nie musi pogarszać wiarygodności, tylko po prostu zmniejsza wolny cash flow do obsługi nowego kredytu. Bank może też patrzeć, czy auto realnie pracuje w firmie i generuje przychód. Masz leasing operacyjny czy finansowy?