Giełda Autor: RadekOdZUSu |

Anulowanie zlecenia kupna na GPW: kiedy blokada środków znika z rachunku?

Mam pytanie dotyczące anulowania aktywnego zlecenia kupna akcji na GPW, które nie zostało jeszcze zrealizowane. Czy po anulowaniu takiego zlecenia środki zablokowane pod zakup powinny być od razu ponownie dostępne na rachunku maklerskim? Interesuje mnie też, czy ma znaczenie, czy zlecenie było ważne tylko na daną sesję, czy miało dłuższy termin ważności. Zastanawiam się, czy opóźnienie w zdjęciu blokady może wynikać z godzin pracy systemu brokera albo rozliczeń giełdowych. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że po anulowaniu zlecenia pieniądze nadal przez pewien czas widniały jako niedostępne?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
N
natalia_rachunki
U mnie po anulowaniu blokada zwykle znikała praktycznie od razu, niezależnie od terminu ważności zlecenia, ale może to zależeć od systemu domu maklerskiego. W jakim biurze maklerskim masz rachunek i ile czasu ta blokada już wisi?
T
tomek1988
RE: natalia_rachunki
Mam podobne doświadczenie jak natalia_rachunki: po skutecznym anulowaniu niezrealizowanego zlecenia kupna środki zwykle wracają do dostępnych prawie od razu. Sam termin ważności zlecenia raczej nie powinien tu robić różnicy, bo blokada wynika z aktywnego zlecenia, a nie z tego, czy było jednodniowe czy np. do konkretnej daty. Opóźnienie może się pojawić, jeśli anulowanie jeszcze nie przeszło po stronie systemu maklerskiego albo rachunek pokazuje dane z lekkim poślizgiem. Ile czasu minęło od anulowania i czy zlecenie ma status faktycznie anulowane?
R
RadekK
U mnie po anulowaniu niezrealizowanego zlecenia blokada zwykle znikała praktycznie od razu, choć czasem system maklerski odświeża saldo z małym opóźnieniem. Termin ważności zlecenia raczej nie powinien mieć znaczenia, jeśli anulowanie zostało już faktycznie przyjęte przez GPW lub dom maklerski.
J
JoannaM
U mnie po anulowaniu zlecenia na GPW blokada zwykle schodziła praktycznie od razu, niezależnie od tego, czy zlecenie było jednodniowe czy z dłuższą ważnością. Jeśli wisiało dłużej, to raczej była kwestia systemu biura maklerskiego niż samego typu zlecenia.