Podatki Autor: OlaPoPracy |

Praca zdalna dla zagranicznej firmy w 2025 roku – jaki PIT wybrać?

Od kilku miesięcy pracuję z Polski zdalnie dla firmy z Niemiec, ale nie mam założonej działalności. Dostaję przelewy w euro na konto i firma nie pobiera żadnych zaliczek w Polsce. Umowa jest opisana jako współpraca freelancerska, chociaż zakres pracy jest stały i co miesiąc wystawiam prosty rachunek. Chciałabym dobrze przygotować się do rocznego rozliczenia, bo pierwszy raz mam taki dochód spoza Polski. Jaki formularz PIT będzie tu właściwy? Czy trzeba osobno przeliczać każdy przelew po kursie z dnia wpływu?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
N
NorbertK
Przy takim układzie kluczowe jest to, czy jesteś polską rezydentką podatkową, bo wtedy rozliczasz w Polsce całość dochodów, także z Niemiec. Jeśli nie masz działalności, to zwykle nie wybiera się „PIT-u” jak przy formie opodatkowania firmy, tylko rozlicza przychód w zeznaniu rocznym według skali, zależnie od tego, jak ta umowa faktycznie jest kwalifikowana. Sama nazwa „freelancerska” nie przesądza sprawy, bo przy stałej pracy, jednym zlecającym i regularnych rachunkach urząd może patrzeć bardziej na realny charakter współpracy niż na tytuł dokumentu. Skoro niemiecka firma nie pobiera zaliczek w Polsce, może wyjść obowiązek samodzielnego wpłacania zaliczek w trakcie roku, a nie dopiero przy rocznym PIT. Dochody w euro przelicza się na złote według kursu NBP z dnia poprzedzającego uzyskanie przychodu, więc dobrze mieć zachowane daty wpływów, rachunki i kursy. Przy Niemczech trzeba też sprawdzić, czy tam nie potrącono podatku, bo wtedy wchodzi temat umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Osobno zostaje ZUS, bo stała współpraca bez działalności nie zawsze oznacza, że ten temat znika. Masz na tej umowie wpisane prawa autorskie albo konkretnie „umowę zlecenia/o dzieło”, czy tylko ogólne freelance services?
E
ElaFin
RE: NorbertK
NorbertK dobrze zwrócił uwagę na rezydencję, bo u mnie właśnie od tego zaczęła się cała układanka. Miałem podobną sytuację z firmą z UE i dopiero przy rozliczeniu wyszło, że to nie jest takie „wybranie PIT-u” jak przy działalności, tylko bardziej kwestia pokazania tego dochodu w rocznym zeznaniu. U mnie księgowa patrzyła też na treść umowy, bo stała praca co miesiąc i rachunki wyglądały trochę inaczej niż jednorazowe zlecenie. Duże znaczenie miało też przeliczanie euro na złotówki po właściwym kursie, bo same przelewy z konta nie wystarczały do rozliczenia. Ja zbierałem każdy rachunek, potwierdzenie przelewu i krótką tabelkę z datami oraz kursami, bo potem łatwiej było to ogarnąć. Zaliczek nikt za mnie nie odprowadzał, więc trzeba było się liczyć z tym, że podatek wyjdzie dopiero przy rocznym rozliczeniu. Przy takim stałym układzie zastanowiłbym się też, czy urząd nie uzna tego bardziej za działalność wykonywaną regularnie. Masz w umowie zapisane konkretnie, że to freelance/B2B bez podporządkowania i bez stałych godzin pracy?
T
tomek_kredyty
Przy takiej pracy bez działalności zwykle rozlicza się to jako przychody z innych źródeł albo z działalności wykonywanej osobiście, zależnie od faktycznej treści umowy i tego, czy to bardziej przypomina zlecenie, czy samodzielną usługę. Jeśli jesteś polską rezydentką podatkową, dochód z Niemiec co do zasady pokazujesz w polskim PIT, a brak zaliczek oznacza, że podatek może wyjść dopiero w rozliczeniu rocznym. Przelewy w euro trzeba przeliczać na złote według właściwego kursu NBP z dnia poprzedzającego uzyskanie przychodu, więc dobrze mieć historię wpływów i rachunków. Sprawdź też, czy przy stałej współpracy nie wchodzą tematy ZUS albo obowiązek założenia działalności. Czy ta niemiecka firma wystawia Ci jakikolwiek roczny dokument podsumowujący wypłaty?
M
michal_oszczedny
Przy takim układzie zwykle nie wybiera się PIT-37, bo polski płatnik nie pobierał zaliczek, tylko rozlicza się dochód samodzielnie, najczęściej w PIT-36. Kluczowe jest, czy to faktycznie działalność wykonywana osobiście/umowa cywilna, czy już działalność gospodarcza w sensie podatkowym, bo stała współpraca, rachunki co miesiąc i jeden kontrahent mogą budzić takie pytania. Przychody w euro przelicza się na złote według kursu NBP z dnia roboczego poprzedzającego uzyskanie przychodu, a zaliczki w trakcie roku też mogą być po Twojej stronie. Czy ta niemiecka firma wystawia Ci jakiś dokument roczny albo tylko opłaca rachunki/faktury?