Firma Autor: Malgosia79 |

Czy brak pełnego roku działalności może utrudnić uzyskanie kredytu firmowego?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od kilku miesięcy i rozważam złożenie wniosku o kredyt firmowy. Nie mam jeszcze zamkniętego pełnego roku podatkowego, ale przychody wpływają regularnie na rachunek firmowy. Zastanawiam się, czy sam krótki okres prowadzenia działalności może być istotną przeszkodą w ocenie wniosku przez bank. Czy instytucje finansowe zwykle wymagają pełnego roku lub dwóch lat historii działalności przy takim finansowaniu? Interesuje mnie, jak może to wyglądać w przypadku małej JDG bez zaległości i z uporządkowaną księgowością.

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
M
Marta_od_lokat
U mnie przy krótkim stażu działalności bank mocno patrzył na regularność wpływów i historię konta, ale brak pełnego roku jednak zawęził wybór ofert. Dużo zależy też od branży i tego, czy masz już rozliczenia z ZUS/US bez zaległości.
P
patryk_budzet
RE: Marta_od_lokat
Marta, a pamiętasz może, czy bank patrzył bardziej na liczbę miesięcy prowadzenia firmy, czy na konkretną kwotę i regularność wpływów na konto? Zastanawiam się też, czy branża była u Ciebie traktowana jako istotny czynnik przy decyzji.
O
OskarK
RE: patryk_budzet
patryk_budzet, z moich obserwacji banki patrzą na jedno i drugie: krótki staż firmy często podbija ryzyko, ale regularne wpływy i sensowny dochód potrafią mocno pomóc w ocenie. Branża też może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli bank uznaje ją za sezonową albo bardziej ryzykowną.
N
NorbertK
Sam krótki staż działalności może mieć znaczenie, bo część banków patrzy na minimum 12 miesięcy, ale nie wszędzie jest to twardy warunek, zwłaszcza jeśli wpływy są regularne i widać stabilność na koncie. Dużo zależy też od kwoty kredytu i formy opodatkowania.
P
PaulinaK
Tak, krótki staż działalności może utrudnić uzyskanie kredytu firmowego, bo dla banku historia firmy jest jednym z głównych elementów oceny ryzyka. Część banków wymaga minimum 12 miesięcy działalności, a przy wyższych kwotach czasem 24 miesięcy, ale są też oferty dla firm działających krócej, zwłaszcza gdy wpływy są regularne i widać stabilność na rachunku. Bez pełnego roku podatkowego bank może bardziej patrzeć na wyciągi, podatki, ZUS, branżę i historię prywatną właściciela. Dużo zależy też od kwoty kredytu i tego, czy ma być obrotowy, inwestycyjny czy np. limit w koncie.