Podatki Autor: MateuszZLodzi |

Sprzedaż samochodu przed upływem 6 miesięcy w 2025 roku – czy trzeba wykazać dochód w PIT?

Kupiłem używany samochód prywatnie na początku 2025 roku, ale po kilku miesiącach chcę go sprzedać, bo okazał się dla mnie za drogi w utrzymaniu. Prawdopodobnie sprzedam go za podobną kwotę albo trochę wyższą niż cena zakupu. Nie prowadzę działalności związanej z handlem autami, to był zwykły zakup na własne potrzeby. Chciałbym wiedzieć, czy taka sprzedaż przed upływem 6 miesięcy powoduje obowiązek rozliczenia podatku w PIT. Czy liczy się data zakupu z umowy? Czy koszty napraw można uwzględnić przy wyliczeniu dochodu?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
L
LeszekK
Jeśli sprzedasz auto przed upływem 6 miesięcy, licząc od końca miesiąca zakupu, to taka sprzedaż może wejść do PIT jako odpłatne zbycie rzeczy. Podatek wyjdzie tylko wtedy, gdy będzie dochód, czyli cena sprzedaży będzie wyższa niż koszt zakupu i ewentualne udokumentowane wydatki związane z autem. Jeśli sprzedasz za tyle samo albo taniej, zwykle nie ma od czego liczyć podatku, ale transakcję i tak dobrze mieć udokumentowaną. W którym miesiącu dokładnie kupiłeś samochód?
D
DominikM
Miałem podobnie i księgowa tłumaczyła mi, że przy sprzedaży prywatnego auta przed upływem 6 miesięcy liczy się ewentualny dochód, czyli różnica między sprzedażą a kosztem zakupu, a nie sama kwota sprzedaży. Masz fakturę albo umowę kupna z dokładną ceną?
M
monika_na_etacie
RE: DominikM
DominikM dobrze to ujął, bo przy prywatnej sprzedaży przed upływem 6 miesięcy kluczowe jest raczej to, czy faktycznie pojawi się dochód. Jeśli sprzedasz za tyle samo albo taniej niż kupiłeś, to nie ma z czego liczyć podatku, ale i tak dobrze mieć umowę zakupu i sprzedaży pod ręką. Przy sprzedaży trochę drożej różnica może już wejść do rozliczenia w PIT jako przychód z odpłatnego zbycia rzeczy. Masz udokumentowane też jakieś większe koszty po zakupie, np. naprawy albo części?
K
KlaudiaW
Tak, jeśli sprzedasz auto przed upływem 6 miesięcy liczonych od końca miesiąca, w którym je kupiłeś, to ewentualny dochód trzeba wykazać w PIT. Jeśli sprzedasz za tyle samo albo taniej, podatku nie będzie, ale dobrze mieć dokumenty zakupu i sprzedaży na wypadek wyjaśnień.
S
SandraK
RE: KlaudiaW
KlaudiaW dobrze to ujęła, u mnie przy sprzedaży auta liczyło się właśnie te 6 miesięcy od końca miesiąca zakupu, a nie od samej daty z umowy. Jeśli wyjdzie sprzedaż z zyskiem przed tym terminem, to różnica wchodzi do rozliczenia rocznego, a przy sprzedaży bez zysku zwykle temat kończy się na papierach. Ja trzymałem umowę kupna, sprzedaży i potwierdzenia przelewów, bo potem łatwiej pokazać, skąd wyszła kwota. Za ile mniej więcej planujesz sprzedać względem ceny z umowy zakupu?
H
Halina_fin
Tu trzeba uważać, bo te 6 miesięcy liczy się od końca miesiąca, w którym auto zostało kupione, a sprzedaż przed tym terminem co do zasady może wejść do PIT, nawet jeśli to prywatna sprzedaż. Jeśli sprzedasz za tyle samo albo taniej, dochodu może nie być, ale przy wyższej cenie znaczenie mają też udokumentowane koszty zakupu i ewentualne nakłady.
M
Marta_od_podatku
Jeśli sprzedasz samochód przed upływem 6 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym go kupiłeś, to taka sprzedaż co do zasady wchodzi do PIT jako odpłatne zbycie rzeczy. Dochodem byłaby różnica między ceną sprzedaży a kosztem zakupu, ewentualnie powiększonym o udokumentowane wydatki związane z autem, np. naprawy zwiększające jego wartość. Jeśli sprzedasz za tyle samo albo taniej, zwykle nie ma podatku do zapłaty, ale transakcję nadal można wykazać, gdy mieści się w tym okresie. W którym dokładnie miesiącu kupiłeś auto?
I
Iza79
Liczy się 6 miesięcy od końca miesiąca, w którym kupiłeś auto, więc sprzedaż wcześniej może wejść do PIT, ale tylko dochód, czyli różnica między ceną sprzedaży a kosztem zakupu i ewentualnymi udokumentowanymi nakładami. Masz na umowie zakupu konkretną datę i cenę?