Lokaty Autor: WojtekPodatnik |

Czy zerwanie lokaty przed terminem oznacza utratę wszystkich odsetek?

Założyłem lokatę na 12 miesięcy, ale możliwe, że będę musiał ruszyć te pieniądze po kilku miesiącach. W aplikacji widzę tylko opcję zerwania lokaty i nie ma tam jasnej informacji, co stanie się z odsetkami naliczonymi do tej pory. Chodzi mi o zwykłą lokatę terminową dla osoby prywatnej, bez promocji za nowe środki. Nie wiem też, czy bank może potrącić coś dodatkowo oprócz utraty odsetek. Czy traci się wszystkie odsetki? Czy zależy to od regulaminu lokaty?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
T
TeresaM
Przy zwykłej lokacie terminowej najczęściej zerwanie przed terminem oznacza utratę całości odsetek, a na konto wraca sam kapitał. Nie jest to jednak zasada absolutna, bo część banków ma lokaty, gdzie wypłacają np. symboliczne odsetki albo odsetki za pełne zakończone miesiące. To powinno być opisane w regulaminie lokaty albo w tabeli oprocentowania, choć w aplikacjach banki często pokazują to bardzo skrótowo. Dodatkowej opłaty za samo zerwanie lokaty raczej się zwykle nie spotyka przy produktach dla osób prywatnych, ale trzeba sprawdzić konkretną umowę, bo bank może mieć własne warunki. Jeśli lokata była zakładana bez promocji, to odpada jeszcze ryzyko utraty premii promocyjnej, ale same odsetki nadal mogą przepaść. Dobrze też pamiętać, że podatek Belki byłby pobrany tylko od faktycznie wypłaconych odsetek, więc jeśli odsetek nie wypłacą, podatku też nie będzie. Jaki to bank i jaka dokładnie nazwa lokaty?
D
DamianK
Zależy od regulaminu konkretnej lokaty, ale przy zwykłych lokatach terminowych najczęściej zerwanie przed terminem oznacza utratę całości albo większości odsetek, a kapitał wraca bez dodatkowej opłaty. Sprawdzałeś tabelę oprocentowania albo regulamin tej konkretnej lokaty w bankowości?
O
ola_finansowo
Przy zwykłej lokacie terminowej najczęściej zerwanie przed terminem oznacza utratę całości odsetek, a kapitał wraca na konto bez dodatkowej opłaty, ale zależy to od tabeli/opisu tej konkretnej lokaty. Jaki to bank i nazwa lokaty?
J
JagodaM
RE: ola_finansowo
ola_finansowo dobrze to ujęła, bo przy zwykłych lokatach terminowych bardzo często działa to tak, że przy zerwaniu przed terminem bank oddaje cały wpłacony kapitał, ale odsetki przepadają w całości. Nie jest to jednak zasada absolutna, bo niektóre lokaty mają zapis o wypłacie części odsetek albo oprocentowaniu obniżonym za faktyczny czas trwania lokaty. Dodatkowa opłata za samo zerwanie lokaty raczej nie jest typowa przy produktach dla osób prywatnych, ale decydujące są regulamin i tabela opłat konkretnego banku. W aplikacji często widać tylko techniczną opcję zerwania, bez pełnego wyjaśnienia skutków, więc sama obecność przycisku niewiele mówi. Szukałbym w dokumentach lokaty hasła typu „przedterminowe zerwanie”, „likwidacja lokaty” albo „utrata odsetek”. Trzeba też pamiętać, że podatek Belki jest pobierany tylko od faktycznie wypłaconych odsetek, więc jeśli odsetek nie ma, to nie ma od czego go naliczyć. Jeśli pieniądze mogą być potrzebne wcześniej, to czasem lepiej dzielić środki na kilka mniejszych lokat, żeby nie ruszać całości naraz. Jaki to dokładnie bank i nazwa tej lokaty?
O
OskarK
U mnie przy zwykłej lokacie zerwanej przed terminem bank wypłacił cały kapitał, ale odsetki przepadły praktycznie w całości. Nie było żadnej dodatkowej opłaty za samo zerwanie, po prostu dostałem z powrotem tyle, ile wpłaciłem. Z tego co widziałem, banki różnie to opisują w tabeli oprocentowania albo regulaminie lokaty, czasem zostawiają symboliczne odsetki, a czasem zero. Masz w aplikacji podgląd dokumentów tej konkretnej lokaty?
I
IwonaF
RE: OskarK
OskarK, a pamiętasz może, czy w regulaminie było zapisane zerowe oprocentowanie przy wcześniejszym zerwaniu, czy jakaś symboliczna stawka za okres utrzymania lokaty? Pytam, bo czasem w aplikacji widać tylko „zerwij lokatę”, a szczegóły są dopiero w warunkach produktu.
L
LukaszK
Przy zwykłej lokacie terminowej najczęściej zerwanie przed terminem oznacza utratę całości odsetek, ale kapitał wraca w pełnej kwocie i bank zwykle nie potrąca dodatkowej opłaty. Dokładna zasada zależy od tabeli oprocentowania/regulaminu tej konkretnej lokaty, więc jaki to bank?
A
aga_krk
RE: LukaszK
ŁukaszK dobrze to ujął: przy standardowej lokacie zwykle przepadają odsetki, a sam kapitał wraca bez dodatkowych potrąceń. Jaki bank i jak nazywa się ta lokata?
T
tomek_kredyty
RE: aga_krk
Też bym zaczął od ustalenia konkretnego regulaminu, bo sama nazwa „lokata terminowa” jeszcze nie przesądza, czy odsetki przepadają w całości czy tylko za część okresu. Podasz bank i dokładną nazwę tej lokaty z aplikacji?
M
Marek_od_kredytu
U mnie przy zwykłej lokacie terminowej zerwanie przed końcem oznaczało utratę całości odsetek, a bank oddał sam kapitał. Nie pobrali żadnej dodatkowej opłaty, po prostu odsetki naliczone w podglądzie przepadły przy zamknięciu lokaty. To jednak zależy od tabeli oprocentowania i regulaminu konkretnej lokaty, bo czasem banki mają inne zasady dla różnych produktów. Jaki to bank i czy w szczegółach lokaty masz zapis o „odsetkach przy zerwaniu”?