Firma Autor: BasiaZOsiedla |

Czy limit odnawialny w koncie firmowym może obniżyć zdolność przy kredycie dla JDG?

Prowadzę JDG od trzech lat i zastanawiam się nad złożeniem wniosku o kredyt firmowy na ok. 120 tys. zł. Mam w rachunku firmowym limit odnawialny 40 tys. zł, z którego zwykle wykorzystuję tylko kilka tysięcy pod koniec miesiąca. Bank na wstępnej rozmowie zapytał mnie o wszystkie aktywne limity i zobowiązania, więc zaczęłam się zastanawiać, czy sam dostępny limit może być potraktowany jak obciążenie. Czy ktoś miał podobną sytuację przy ocenie zdolności kredytowej firmy? Czy bank patrzy bardziej na wykorzystaną kwotę, czy na cały przyznany limit?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
M
MagdaW
Tak, bank może brać pod uwagę cały przyznany limit, nawet jeśli realnie używasz tylko kilku tysięcy, bo to nadal dostępne zobowiązanie. Czasem liczą procent od limitu jako miesięczne obciążenie, więc dobrze dopytać, jak dokładnie traktują taki produkt.
O
OlgaW
RE: MagdaW
MagdaW ma rację, sam przyznany limit może wejść do oceny zdolności, bo bank patrzy też na potencjalne zadłużenie, a nie tylko aktualne wykorzystanie. Przy JDG różnice między bankami bywają spore, więc dobrze ustalić, czy liczą np. ratę/procent od całych 40 tys. zł, czy od faktycznie używanej kwoty.
K
karol_z_firmy
Tak, bank może uwzględnić sam przyznany limit, nawet jeśli realnie korzystasz tylko z małej części. Często liczą go jako potencjalne zobowiązanie, bo teoretycznie możesz wykorzystać całe 40 tys. zł w dowolnym momencie. Przy JDG bywa też tak, że różne banki inaczej patrzą na taki limit: jedne biorą pod uwagę saldo wykorzystane, inne procent całej dostępnej kwoty. Jeśli limit nie jest kluczowy dla płynności, można zapytać bank, czy jego obniżenie przed wnioskiem zmieni wyliczenie zdolności.
O
OlaW
Sam fakt posiadania limitu może być brany pod uwagę, ale banki różnie to liczą: czasem patrzą na wykorzystaną kwotę, a czasem przyjmują część dostępnego limitu jako potencjalne obciążenie. Dopytałaś w tym konkretnym banku, jak traktują limit odnawialny przy JDG?
K
kasia_podatek
Tak, bank może policzyć sam przyznany limit jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli realnie korzystasz tylko z małej części. Dużo zależy od procedur danego banku i tego, czy limit jest wykazany jako firmowy czy prywatny.