Podatki Autor: ArekNaRyczalcie |

Ryczałt 2025 przy montażu klimatyzacji – jaka stawka dla robocizny i materiałów?

Prowadzę jednoosobową działalność i od początku 2025 roku jestem na ryczałcie. Zajmuję się montażem klimatyzacji w mieszkaniach i małych lokalach usługowych, najczęściej dla osób prywatnych. Na fakturze mam zwykle jedną pozycję za całą usługę, ale w praktyce część kwoty to urządzenie i materiały, a część to sama robocizna. Przykładowo ostatnie zlecenie było na 6200 zł brutto, z czego klimatyzator kosztował mnie około 3600 zł. Zastanawiam się, czy przy takim modelu rozliczania powinienem stosować jedną stawkę ryczałtu do całej faktury, czy inaczej traktować sprzęt i usługę montażu. Nie wiem też, czy ma znaczenie to, że klient nie kupuje klimatyzatora osobno, tylko zamawia u mnie kompletną usługę. Jak inni rozliczają takie zlecenia na ryczałcie w 2025 roku?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
N
NikodemK
Przy montażu klimatyzacji zwykle kluczowe jest, czy sprzedajesz kompleksową usługę z materiałem, czy osobno towar i osobno robociznę, bo od tego może zależeć stawka ryczałtu i sposób ujęcia na fakturze. Masz przypisane PKWiU dla tej działalności albo interpretację z KIS?
A
AureliaW
Przy montażu klimatyzacji zwykle kluczowe jest to, czy sprzedajesz osobno urządzenie, czy wykonujesz jedną usługę montażu z materiałem. Jeśli na fakturze jest jedna pozycja za kompleksowy montaż, to całość przychodu najczęściej traktuje się według stawki właściwej dla tej usługi, a nie rozbija „w głowie” na klimatyzator i robociznę. Inaczej może być, gdy masz wyraźnie osobną sprzedaż urządzenia i osobno usługę montażu, bo wtedy mogą wchodzić różne stawki ryczałtu. Masz ustalone PKWiU dla tej działalności albo wpisane je w interpretacji/GUS?
N
NataliaK
RE: AureliaW
AureliaW, co do zasady rozumiem ten tok myślenia, ale byłbym tu ostrożny z automatycznym wrzucaniem całej kwoty do jednej stawki tylko dlatego, że faktura ma jedną pozycję. Przy ryczałcie liczy się faktyczny rodzaj przychodu, a nie wyłącznie opis na fakturze. Jeśli przedsiębiorca realnie sprzedaje klimatyzator i osobno wykonuje montaż, to może pojawić się temat rozdzielenia części handlowej i usługowej. Z drugiej strony, gdy klient kupuje gotową usługę montażu klimatyzacji wraz z materiałem, bez odrębnej sprzedaży urządzenia, urząd skarbowy może patrzeć na to jako na świadczenie kompleksowe. Dlatego sama jedna pozycja na fakturze nie zamyka sprawy. Znaczenie ma też PKWiU, umowa z klientem, sposób kalkulacji ceny i to, czy w ewidencji da się rzetelnie oddzielić towar od robocizny. Przy takich kwotach dobrze mieć spójny opis i nie mieszać raz jednego podejścia, raz drugiego. Masz może wskazane PKWiU dla tej działalności albo interpretację od księgowej?
W
WojtekR
RE: NataliaK
NataliaK, zgadzam się z kierunkiem, że sama jedna pozycja na fakturze nie rozstrzyga jeszcze wszystkiego. Przy montażu klimatyzacji kluczowe jest to, czy sprzedajesz kompleksową usługę z materiałem, czy faktycznie masz osobno dostawę urządzenia i osobno robociznę. Jeżeli klient zamawia efekt w postaci zamontowanej i działającej klimatyzacji, a urządzenie jest elementem wykonania tej usługi, to trudno mechanicznie dzielić przychód tylko według własnej kalkulacji kosztów. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy na fakturze i w umowie jasno rozbijasz sprzedaż klimatyzatora oraz usługę montażu. Wtedy pojawia się temat różnych stawek ryczałtu dla handlu i dla usług, ale musi to mieć pokrycie w realnym przebiegu transakcji, a nie tylko w księgowym podziale po fakcie. Dobrze też pilnować PKWiU, bo przy ryczałcie ono często rozstrzyga więcej niż potoczna nazwa usługi. Ja bym nie opierał się wyłącznie na proporcji „ile kosztował sprzęt, a ile robocizna”, tylko na tym, co faktycznie było przedmiotem sprzedaży dla klienta. Masz na fakturze wpisane samo „montaż klimatyzacji”, czy coś w rodzaju „dostawa i montaż klimatyzatora”?
K
krzysiek_pit
RE: AureliaW
Też bym rozdzielał to właśnie według charakteru transakcji: jeśli klient kupuje u Ciebie kompleksowy montaż klimatyzacji z urządzeniem i materiałami, to trudno potem sztucznie dzielić jedną pozycję na robociznę i towar tylko pod ryczałt. Masz gdzieś w umowie albo ofercie osobno wskazaną sprzedaż klimatyzatora i osobno usługę montażu?
K
Krzysiek82
U mnie księgowa rozdzielała to na fakturze, bo inaczej robił się bałagan przy ryczałcie. Sama robocizna przy montażu szła jako usługa, a sprzęt i materiały osobno jako sprzedaż towaru, więc nie wrzucałem całej kwoty do jednej stawki. Przy klimatyzacji to ma spore znaczenie, bo urządzenie potrafi być większą częścią faktury niż sam montaż. Jak wystawiałem jedną pozycję „montaż klimatyzacji z materiałem”, to księgowa od razu kazała mi to poprawiać, właśnie na wypadek pytania z urzędu. W praktyce miałem dwie pozycje: klimatyzator z osprzętem oraz usługa montażu. Do tego trzymałem kalkulację albo ofertę, żeby było widać, skąd się wzięły kwoty. Przy osobach prywatnych nikt z klientów nie robił z tego problemu, bo suma końcowa i tak była taka sama. Masz wpisane konkretne PKD pod montaż instalacji, czy bardziej ogólną działalność budowlaną/usługową?
B
Bartek89
Przy ryczałcie kluczowe jest to, co faktycznie sprzedajesz na fakturze i jak masz to ujęte w umowie/zleceniu. Jeśli klient kupuje od Ciebie kompletną usługę montażu klimatyzacji z urządzeniem, to urządzenie zwykle „idzie” razem z usługą, a nie jako osobny handel. Gdy rozbijasz fakturę na sprzedaż klimatyzatora i osobno montaż, wtedy mogą wchodzić różne stawki ryczałtu dla każdej części, ale trzeba mieć to spójne z PKWiU i ewidencją przychodów. Masz już ustalone PKWiU dla tej działalności albo interpretację z KIS?
O
OlaW
Przy montażu klimatyzacji kluczowe jest to, czy sprzedajesz kompleksową usługę montażu z urządzeniem, czy osobno handlujesz klimatyzatorem i osobno liczysz robociznę. Jeśli na fakturze jest jedna pozycja za całość, urządzenie i materiały zwykle wchodzą w cenę usługi, więc ryczałt rozlicza się według stawki właściwej dla tej usługi, a nie osobno od „towaru” i osobno od pracy. Gdybyś rozbijał fakturę na sprzedaż klimatyzatora oraz usługę montażu, mogą wejść różne stawki ryczałtu, ale wtedy musi to odpowiadać realnemu charakterowi transakcji, a nie być tylko sztucznym podziałem. Jaki PKWiU masz wpisany dla tych usług albo jaki podajesz księgowej?
K
Kasia_fin
Przy montażu klimatyzacji zwykle patrzy się na faktyczny charakter świadczenia: jeśli sprzedajesz usługę z materiałem w jednej cenie, to całość może iść jako usługa montażowa, a nie osobno handel urządzeniem i robocizna. Kluczowe będzie PKWiU wpisane dla tej czynności, bo od tego zależy stawka ryczałtu; masz już ustaloną klasyfikację dla swoich usług?
D
Darek_fin
Przy montażu klimatyzacji kluczowe jest to, czy sprzedajesz osobno towar, czy wykonujesz jedną kompleksową usługę montażu z materiałem. Jeśli na fakturze jest jedna pozycja za całość, to zwykle patrzy się na charakter głównego świadczenia, czyli usługę montażową, a nie rozbijanie w głowie kwoty na klimatyzator i robociznę. Gdyby materiały i urządzenie były wykazane oddzielnie, temat może wyglądać inaczej, bo wtedy część może być traktowana jak handel. Masz na fakturze wpisane samo „montaż klimatyzacji z urządzeniem”, czy osobno klimatyzator i osobno montaż?