Podatki Autor: MagdaPoRobocie |

Darowizna od rodziców na wkład własny w 2025 roku – czy trzeba zgłaszać do urzędu?

Dostałam od rodziców przelew na wkład własny do mieszkania i zastanawiam się, jak to wygląda podatkowo w 2025 roku. Kwota ma być jednorazowa, ale część środków pochodzi ze wspólnego konta rodziców, więc nie wiem, czy ma znaczenie, kto dokładnie robi przelew. Nie prowadzę działalności, chodzi po prostu o prywatną darowiznę w rodzinie. Chciałabym uniknąć sytuacji, w której po czasie urząd uzna, że czegoś nie zgłosiłam. Czy taką darowiznę trzeba zgłosić? Czy wystarczy potwierdzenie przelewu?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
G
gosia84
Przy darowiźnie od rodziców jesteś w tzw. zerowej grupie podatkowej, więc podatku może nie być, ale przy większych kwotach trzeba zgłosić darowiznę do urzędu na formularzu SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od przelewu. Dobrze, żeby przelew był na Twoje konto i dało się jasno wykazać, od kogo pochodziły pieniądze, bo przy wspólnym koncie rodziców urząd może patrzeć, czy darowizna jest od mamy, od taty, czy od obojga. W praktyce często opisuje się przelew np. „darowizna dla córki na wkład własny”, a kwotę przypisuje do obojga rodziców, jeśli środki są wspólne. Masz dostać jeden przelew od jednego rodzica, czy dwa osobne przelewy od mamy i taty?
K
karol_z_firmy
RE: gosia84
gosia84 ma rację, przy rodzicach kluczowe jest zgłoszenie SD-Z2 w terminie i zachowanie potwierdzenia przelewu, bo wtedy zwolnienie z podatku działa także przy dużej kwocie. Jeśli pieniądze idą ze wspólnego konta rodziców, dobrze opisać przelew jako darowiznę od mamy i taty albo zrobić dwa osobne przelewy, a jaka to mniej więcej kwota?
M
Marta_dom
U mnie było podobnie przy wkładzie własnym i zgłaszałam darowiznę na SD-Z2, mimo że pieniądze były od rodziców. Istotne było, żeby był przelew na konto i żeby dało się pokazać, od kogo środki przyszły, bo wtedy w najbliższej rodzinie da się korzystać ze zwolnienia. Przy wspólnym koncie rodziców dopilnowałam tylko, żeby w tytule przelewu było jasno wpisane, że to darowizna od mamy i taty. Czy przelew poszedł już, czy dopiero będzie robiony?
T
tomek_kredyty
RE: Marta_dom
Marta_dom dobrze to ujęła: przy większej kwocie od rodziców liczy się zgłoszenie SD-Z2 w terminie 6 miesięcy i potwierdzenie przelewu na konto, bo wtedy działa zwolnienie dla najbliższej rodziny. Przy wspólnym koncie rodziców dobrze, żeby z tytułu przelewu albo prostej umowy wynikało, czy darczyńcą jest mama, tata, czy oboje.
E
ewa_biznes
RE: Marta_dom
Też kojarzę, że przy rodzicach kluczowe jest SD-Z2 i ślad przelewu, nawet jeśli formalnie pieniądze idą ze wspólnego konta. Ja bym tylko dopilnował opisu przelewu i spójności kwot od mamy/taty, bo potem łatwiej to wyjaśnić w urzędzie.
J
JanuszM
U mnie przy darowiźnie od rodziców bank patrzył tylko na potwierdzenie przelewu i zgłoszenie SD-Z2, a w tytule miałem wpisane wprost „darowizna na wkład własny”. Jeśli przelew idzie ze wspólnego konta rodziców, to dopilnowałbym tylko, żeby było jasne, od kogo faktycznie jest darowizna i jaka kwota od każdego z nich.
W
wojtek_od_ikze
RE: JanuszM
JanuszM dobrze pisze, bo przy większej kwocie sama relacja rodzic–dziecko nie załatwia wszystkiego automatycznie. Zwolnienie jest, ale przy pieniądzach trzeba mieć udokumentowany przelew i zgłosić darowiznę na SD-Z2 w terminie 6 miesięcy od otrzymania środków. Przy wspólnym koncie rodziców zwróciłbym uwagę na to, żeby z dokumentów wynikało, czy darczyńcą jest mama, tata, czy oboje. Jeśli oboje, to sensownie wygląda osobne wskazanie udziałów, np. po połowie, bo w SD-Z2 wpisuje się konkretnego darczyńcę. Tytuł przelewu typu darowizna na wkład własny jest pomocny, ale nie zastępuje zgłoszenia. Dobrze też zachować potwierdzenie przelewu i prostą umowę darowizny, nawet jeśli bank jej nie wymaga. Urząd zwykle patrzy właśnie na termin, zgłoszenie i ślad bankowy, a nie na to, że pieniądze poszły na mieszkanie. Kwota przekracza 36 120 zł od jednego rodzica w ciągu 5 lat?
R
rafal_oszczedza
Przy darowiźnie od rodziców można korzystać ze zwolnienia dla najbliższej rodziny, ale przy większej kwocie kluczowe jest zgłoszenie SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od przelewu. Limit bez zgłaszania to 36 120 zł od jednej osoby, liczony łącznie z ostatnich 5 lat, więc przy wkładzie własnym zwykle i tak wychodzi zgłoszenie. Jeśli pieniądze są od obojga rodziców, to w praktyce traktuje się to jako darowiznę od mamy i od taty, nawet jeśli przelew idzie z jednego wspólnego konta. Dobrze, żeby z tytułu przelewu wynikało, że to darowizna, np. od rodziców na wkład własny, a potwierdzenie przelewu trzeba zachować. Przy wspólnym koncie nie tyle chodzi o sam techniczny rachunek, tylko o to, kto jest darczyńcą i jaka część kwoty pochodzi od każdego z rodziców. Można to opisać w zgłoszeniu albo zrobić dwa zgłoszenia, osobno dla mamy i taty, zależnie jak została ustalona darowizna. Gotówka odpada, bo przy zwolnieniu urząd wymaga udokumentowania przekazania pieniędzy przelewem lub przekazem. Masz już konkretną kwotę i czy rodzice chcą ją formalnie podzielić po połowie?
A
ania_z_poznania
Przy większej kwocie zgłasza się to na SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od otrzymania przelewu, bo wtedy darowizna od rodziców może być zwolniona z podatku, o ile jest udokumentowana przelewem. Przy wspólnym koncie rodziców dobrze mieć jasny tytuł przelewu albo prostą umowę, z której wynika, czy darczyńcą jest mama, tata czy oboje.