Księgowość Autor: AdamPoGodzinach |

Jak ująć w KPiR fakturę za hosting i domenę opłacone z góry na cały rok?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i otrzymałem fakturę za odnowienie hostingu oraz domeny internetowej, opłaconą jednorazowo za okres dwunastu miesięcy. Strona jest wykorzystywana wyłącznie do celów firmowych, w szczególności do prezentacji oferty i kontaktu z klientami. Chciałbym ustalić, czy taki wydatek należy ująć w KPiR jednorazowo w dacie wystawienia faktury, czy powinien być rozliczany proporcjonalnie przez okres, którego dotyczy usługa. Czy ma znaczenie, że okres abonamentu obejmuje częściowo kolejny rok podatkowy? Jak prawidłowo zaksięgować taki koszt, aby nie popełnić błędu przy zamknięciu roku?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
S
Sylwek77
A jaką metodą rozliczasz koszty w KPiR: kasową czy memoriałową? Bo przy takich usługach opłaconych z góry za 12 miesięcy to ma znaczenie dla momentu ujęcia wydatku. Jeśli prowadzisz koszty metodą uproszczoną, często księguje się taki wydatek jednorazowo w dacie wystawienia faktury. Przy metodzie memoriałowej może pojawić się temat rozliczenia kosztu proporcjonalnie do okresu, którego dotyczy faktura, zwłaszcza jeśli obejmuje dwa lata podatkowe. Hosting i domena wykorzystywane tylko firmowo co do zasady brzmią jak normalny koszt działalności, ale sposób ujęcia zależy właśnie od przyjętej metody. Sprawdziłbym też, czy na fakturze jest wyraźnie wskazany okres usługi, bo to może być istotne przy księgowaniu. Jaką metodę rozliczania kosztów masz przyjętą w działalności?
A
AlinaW
RE: Sylwek77
Sylwek77 dobrze zwrócił uwagę na metodę rozliczania kosztów, bo u mnie przy uproszczonej księgowa wrzucała hosting i domenę jednorazowo w dacie faktury, skoro strona była tylko firmowa. Masz w KPiR koszty prowadzone uproszczone czy memoriałowe?
J
joanna_lokaty
Jeśli prowadzisz KPiR metodą uproszczoną, taki koszt zwykle ujmuje się jednorazowo w dacie wystawienia faktury. Przy metodzie memoriałowej może wchodzić rozliczenie proporcjonalnie na okres, którego dotyczy faktura.
M
Marta_od_podatku
U mnie księgowa wrzuca takie faktury za domenę i hosting normalnie jednorazowo w koszty, w dacie wystawienia faktury, do kolumny 13 KPiR. Też mam stronę tylko firmową i opłata jest z góry za rok, ale przy małej skali nikt tego u mnie nie rozbijał na miesiące. Rozliczanie proporcjonalne kojarzę raczej z pełną księgowością albo większymi kwotami, a nie typową fakturą za hosting. Masz metodę kasową czy memoriałową w KPiR?
P
PatrycjaW
Jeśli prowadzisz KPiR metodą uproszczoną, taki wydatek zwykle ujmuje się jednorazowo w dacie wystawienia faktury albo innego dowodu księgowego. Hosting i domena wykorzystywane wyłącznie firmowo są kosztem działalności, bo mają związek z reklamą, kontaktem z klientami i funkcjonowaniem strony. Rozliczanie proporcjonalne na miesiące częściej pojawia się przy metodzie memoriałowej, gdy koszt dotyczy okresu przekraczającego rok podatkowy. Przy abonamencie na 12 miesięcy znaczenie może mieć więc to, czy usługa obejmuje dwa lata podatkowe, np. od listopada do października. W praktyce wielu przedsiębiorców na KPiR uproszczonej księguje takie faktury jednorazowo, o ile nie prowadzą rozliczeń kosztów w czasie. Dobrze też rozdzielić opisem, że chodzi o usługę hostingu i utrzymanie domeny firmowej, żeby związek z działalnością był jasny. Jaką metodą rozliczasz koszty w KPiR: uproszczoną czy memoriałową?