Podatki Autor: Bartek1987 |

Zakup telefonu na firmę w 2025 roku – czy można wrzucić całość w koszty i odliczyć VAT?

Prowadzę jednoosobową działalność i planuję kupić nowy telefon, bo obecny sprzęt zaczyna już przeszkadzać w codziennej pracy z klientami. Telefon byłby używany głównie do kontaktu z kontrahentami, maili, zdjęć dokumentów i obsługi aplikacji firmowych, ale wiadomo, że czasem zdarzy się też prywatna rozmowa. Faktura byłaby wystawiona na firmę, a zakup raczej przekroczy kilka tysięcy złotych. Nie mam pewności, czy taki wydatek można ująć jednorazowo, czy trzeba go rozliczać inaczej. Czy można zaliczyć całą kwotę do kosztów? Jak podejść do odliczenia VAT?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
S
SebastianM
Całości automatycznie bym tu nie zakładał, bo przy mieszanym użyciu telefonu urząd może patrzeć na proporcję firmową i prywatną, zwłaszcza przy VAT. Sama faktura na firmę pomaga, ale nie przesądza jeszcze, że 100% kosztu i VAT przejdzie bez dyskusji. Jeśli telefon faktycznie służy głównie działalności, koszt zwykle da się obronić, tylko dobrze mieć jakiś rozsądny opis wykorzystania w firmie. Masz zamiar odliczać cały VAT, czy tylko część?
A
AniaM
RE: SebastianM
SebastianM dobrze to ujął, bo przy telefonie używanym też prywatnie trudno z góry bronić pełnego odliczenia VAT bez sensownego uzasadnienia proporcji użycia firmowego. Przy kosztach PIT zwykle łatwiej wykazać związek z działalnością, ale przy droższym sprzęcie dobrze mieć choćby krótkie wyjaśnienie, do czego konkretnie służy w firmie.
O
ola_finansowo
Raczej nie zakładałbym automatycznie, że przy choćby okazjonalnym użytku prywatnym wrzucisz „całość” bez żadnego ryzyka, zwłaszcza przy droższym telefonie. Dużo zależy od tego, jak realnie będzie używany i jak rozliczasz VAT.
T
tomek_na_plus
Jeśli telefon będzie faktycznie używany w działalności, to zakup można ująć w kosztach, a przy fakturze na firmę odliczyć VAT. Przy mieszanym użyciu, czyli firmowo i prywatnie, zwykle odlicza się 50% VAT, a koszt podatkowy ujmuje się w części związanej z działalnością. Jeśli wartość telefonu przekroczy limit środka trwałego, może wejść amortyzacja zamiast jednorazowego kosztu. Masz na myśli telefon za ponad 10 tys. zł netto?
D
DanielF
RE: tomek_na_plus
tomek_na_plus dobrze to ujął, u mnie było podobnie przy zakupie telefonu na JDG. Faktura poszła na firmę, księgowa wrzuciła zakup w koszty, ale VAT odliczyła tylko częściowo, bo nie chciałem udawać, że telefon nigdy nie jest używany prywatnie. Przy kilku tysiącach za sprzęt dobrze mieć też jakiś rozsądny opis, że służy do maili, kontaktu z klientami i aplikacji firmowych, bo przy ewentualnym pytaniu z urzędu łatwiej to obronić. Masz księgowość online czy normalną księgową?
M
MichalKonto
U mnie przy JDG księgowa ujęła telefon w kosztach i VAT normalnie z faktury, ale zaznaczała, że przy mieszanym użyciu dobrze mieć sensowne uzasadnienie firmowe, a nie traktować tego jak zakup typowo prywatny. Jesteś na VAT i rozliczasz się przez księgową?
E
EwelinaM
RE: MichalKonto
Też spotkałem się z takim podejściem, że przy telefonie używanym w firmie księgowa ujmuje koszt i VAT z faktury, tylko przy ewentualnym użyciu prywatnym liczy się sensowne powiązanie zakupu z działalnością. Masz już ustalone z księgową, czy potraktuje go jednorazowo w kosztach, czy jako środek trwały?