Lokaty Autor: MagdaPoRobocie |

Czy bank może odmówić promocyjnej lokaty, jeśli pieniądze były wcześniej na koncie oszczędnościowym?

Pracuję przy obsłudze klientów i ostatnio kilka osób pytało o lokaty promocyjne na nowe środki. Chodzi o sytuację, gdy pieniądze były wcześniej w tym samym banku na koncie oszczędnościowym, potem zostały przelane na rachunek osobisty i klient chce założyć lokatę z wyższym oprocentowaniem. Czy bank może uznać, że to nie są nowe środki i odmówić promocyjnych warunków?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
A
adam_warszawa
Z mojego doświadczenia bank może tak to potraktować, bo zwykle patrzy na saldo klienta w całym banku na konkretny dzień odniesienia, a nie tylko na to, z którego rachunku idzie przelew na lokatę. Jeśli środki były wcześniej na koncie oszczędnościowym w tym samym banku, to samo przerzucenie ich na ROR raczej nie zrobi z nich „nowych środków”. Spotkałem się też z tym, że system automatycznie liczy nadwyżkę ponad wcześniejsze saldo i dopiero ta część łapie się na promocję. Jaki bank i jaka dokładnie promocja?
M
MateuszM
RE: adam_warszawa
Adam dobrze to ujął: w takich promocjach bank zwykle patrzy na przyrost środków klienta wobec daty bazowej, a nie na sam fakt, że pieniądze przeszły przez ROR przed założeniem lokaty. Jeśli te pieniądze były już wcześniej w tym samym banku, nawet na koncie oszczędnościowym, to często nie będą traktowane jako nowe środki. Decydujący jest regulamin konkretnej promocji i definicja salda, bo banki czasem liczą wszystkie rachunki depozytowe, a czasem wybrane produkty. Masz na myśli konkretny bank albo konkretną promocję?
B
Basia_od_rachunkow
RE: adam_warszawa
Adam, ogólnie masz rację, ale doprecyzowałbym, że wszystko zależy od regulaminu konkretnej promocji. Często bank liczy „nowe środki” jako nadwyżkę ponad saldo z dnia odniesienia, więc samo przerzucenie pieniędzy z konta oszczędnościowego na ROR w tym samym banku może nic nie zmienić. Nie tyle chodzi wtedy o odmowę lokaty jako takiej, tylko o brak promocyjnego oprocentowania dla tej kwoty. Jaki bank i jaka promocja jest tu brana pod uwagę?
K
Kinga83
Z mojego doświadczenia banki często patrzą na saldo z konkretnego dnia bazowego i środki, które już były w tym samym banku na koncie oszczędnościowym, potrafią nie przejść jako „nowe”. Dużo zależy od regulaminu tej konkretnej promocji, macie tam zapis o dniu badania salda?