Firma Autor: NataliaZKrakowa |

Czy zaległość w urzędzie skarbowym może utrudnić uzyskanie kredytu firmowego?

Prowadzę jednoosobową działalność i myślę o kredycie firmowym na rozwój. Miałam niedawno niewielką zaległość w podatku, ale została już uregulowana. Czy bank może to potraktować jako problem przy ocenie wniosku o kredyt firmowy?

Dyskusja Ekspertów

6 Komentarzy
P
PatrykR
Może mieć znaczenie, jeśli bank zobaczy ślad zaległości albo poprosi o zaświadczenie z urzędu, ale przy małej i już spłaconej kwocie zwykle nie musi to przekreślać wniosku. Masz już potwierdzenie uregulowania zaległości?
L
LucynaW
Jeśli zaległość była niewielka i jest już uregulowana, to zwykle nie przekreśla szans na kredyt, ale bank może poprosić o zaświadczenie z urzędu skarbowego o niezaleganiu. Dużo zależy też od tego, czy opóźnienie było jednorazowe i jak wygląda historia wpływów na firmowym koncie.
G
grzesiek_fin
Sama dawna, niewielka zaległość po spłacie nie musi przekreślać kredytu, ale bank może poprosić o zaświadczenie z urzędu skarbowego o niezaleganiu i patrzeć na całą historię finansową firmy. Czy zaległość była widoczna w jakimś wpisie albo postępowaniu, czy tylko szybko uregulowana?
T
tomek_kredyty
RE: grzesiek_fin
grzesiek_fin dobrze to ujął, bo tu pewnie znaczenie ma nie sama zaległość, tylko czy bank zobaczy ją jako incydent czy element szerszego problemu z płynnością. Ile czasu minęło od spłaty i czy masz już zaświadczenie o niezaleganiu?
A
Asia_domowybudzet
RE: tomek_kredyty
tomek_kredyty, też bym patrzył na to przez pryzmat tego, czy była to jednorazowa sytuacja i jak świeżo została zamknięta. Masz już z urzędu potwierdzenie braku zaległości po tej spłacie?
N
natalia_rachunki
U mnie bank bardziej patrzył na to, czy zaległość jest już zamknięta i czy da się pokazać zaświadczenie z US o niezaleganiu, niż na sam fakt, że kiedyś była drobna wpadka. Jeśli wszystko jest uregulowane, to raczej nie musi przekreślać wniosku, ale mogą zapytać, kiedy dokładnie była ta zaległość.