Podatki Autor: AdamPoGodzinach |

Korekta faktury kosztowej po zamknięciu miesiąca – czy trzeba poprawiać KPiR i VAT wstecz?

Mam fakturę kosztową za usługę marketingową z marca, którą ująłem już w KPiR i odliczyłem VAT w deklaracji. W lipcu kontrahent wystawił korektę, bo pierwotnie naliczył za wysoką kwotę o 420 zł netto. Miesiąc marcowy mam już zamknięty w księgowości, a JPK za ten okres został wysłany bez żadnych uwag z urzędu. Czy taką korektę trzeba cofać do marca, czy można ująć ją na bieżąco w lipcu? Zastanawiam się też, czy w takiej sytuacji konieczna jest korekta wcześniejszego JPK_V7.

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
G
GrazynaK
A doprecyzujesz, czy ta korekta wynika tylko z pomyłki w kwocie na fakturze, czy np. z późniejszego rabatu/uzgodnienia z kontrahentem? To może mieć znaczenie, bo inaczej patrzy się na korektę błędu pierwotnego, a inaczej na zdarzenie, które powstało już po czasie. Jeśli kontrahent od początku naliczył za dużo, to część osób księguje to wstecz, bo marcowy koszt i VAT były zawyżone. Jeśli natomiast w lipcu ustaliliście obniżkę ceny, to bardziej logicznie wygląda ujęcie na bieżąco. Ważna jest też data otrzymania korekty i to, kiedy faktycznie znana była przyczyna obniżenia. Samo to, że JPK za marzec przeszedł bez uwag, raczej nie rozstrzyga sprawy. Ja bym najpierw ustalił przyczynę korekty z treści dokumentu albo korespondencji z kontrahentem. Co dokładnie wpisano na fakturze korygującej jako powód korekty?
H
Halina_fin
U mnie przy takiej korekcie kosztu księgowa ujęła ją na bieżąco w miesiącu otrzymania, bo to nie był błąd w marcowej fakturze po mojej stronie, tylko późniejsza korekta od kontrahenta. Sprawdzałeś, jaką datę otrzymania korekty masz w dokumentach?
D
DominikM
RE: Halina_fin
Też bym najpierw ustalił dokładnie datę wpływu tej korekty, bo od tego może zależeć ujęcie jej w lipcu bez ruszania marca. Masz ją odebraną w lipcu mailowo albo w systemie kontrahenta?
K
KornelK
A korekta wynika tylko z błędu w kwocie na fakturze pierwotnej, czy np. z późniejszego rabatu/uzgodnienia z kontrahentem? Od tego może zależeć, czy księgowo traktować ją wstecz, czy na bieżąco.