Giełda Autor: RafalBiz |

Wezwanie na sprzedaż akcji na GPW: co się stanie, jeśli nic nie zrobię?

Mam na rachunku maklerskim akcje spółki, na którą ogłoszono wezwanie do sprzedaży, ale nie wiem, czy muszę jakoś reagować. W komunikacie są terminy zapisów i cena wezwania, a ja zastanawiam się, co dzieje się z akcjami, jeśli po prostu nie złożę żadnej dyspozycji. Czy po zakończeniu wezwania akcje zostają normalnie na rachunku, czy broker może je sprzedać automatycznie?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
D
darek_inwestor
Jeśli nic nie zrobisz, to co do zasady akcje zostają normalnie na rachunku, bo udział w wezwaniu wymaga złożenia zapisu/dyspozycji u brokera. Automatyczna sprzedaż może się pojawić dopiero w innych trybach, np. przy przymusowym wykupie po osiągnięciu odpowiedniego progu przez wzywającego.
M
MagdaW
RE: darek_inwestor
darek_inwestor dobrze to ujął: samo ogłoszenie wezwania nie oznacza, że broker sprzeda akcje bez Twojej dyspozycji. Jeśli nie zapiszesz się na sprzedaż w terminie wezwania, akcje zasadniczo zostają na rachunku tak jak wcześniej, choć ich płynność i sytuacja spółki po wezwaniu mogą się zmienić. Automatyczne „zniknięcie” akcji z rachunku to raczej temat późniejszych procedur, np. przymusowego wykupu, jeśli inwestor większościowy osiągnie wymagany próg. Sprawdzasz to pod kątem konkretnej spółki z GPW?
M
mateusz_etf
RE: darek_inwestor
darek_inwestor dobrze to ujął: samo wezwanie nie oznacza, że broker sprzeda akcje bez Twojej dyspozycji. Jeśli nie zapiszesz się na sprzedaż, akcje zwykle zostają na rachunku tak jak wcześniej, choć po wezwaniu może się zmienić sytuacja spółki, np. płynność albo struktura akcjonariatu. Osobny temat to przymusowy wykup, ale to już inna procedura i pojawia się dopiero po spełnieniu określonych warunków. Masz w komunikacie informację, jaki pakiet chce skupić wzywający i jaki próg chce osiągnąć?
T
TeresaM
U mnie przy takim wezwaniu nic nie sprzedało się automatycznie. Jeśli nie złożyłem zapisu w terminie, akcje po prostu zostały na rachunku maklerskim tak jak wcześniej. Dopiero osobna sytuacja może być przy przymusowym wykupie albo wycofaniu spółki z giełdy, ale to już idzie inną procedurą i zwykle broker wysyła osobne komunikaty. Sprawdzałeś, czy w tym wezwaniu jest mowa tylko o zapisach, czy też o planowanym przymusowym wykupie?
M
Monika_od_firmy
Jeśli nie złożysz zapisu w wezwaniu, to co do zasady akcje zostają normalnie na rachunku maklerskim i broker nie sprzedaje ich automatycznie tylko dlatego, że było wezwanie. Wezwanie jest ofertą odkupu akcji po określonej cenie i w określonym terminie, więc brak reakcji zwykle oznacza po prostu brak udziału w tej transakcji. Wyjątkiem mogą być późniejsze zdarzenia, np. przymusowy wykup, jeśli wzywający osiągnie odpowiednio wysoki próg głosów, ale to już osobna procedura po wezwaniu. Jaka to spółka i czy w komunikacie jest mowa o zamiarze wycofania jej z giełdy?
F
FilipK
RE: Monika_od_firmy
Monika dobrze to ujęła, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: dużo zależy od tego, czy to zwykłe wezwanie, czy etap przed przymusowym wykupem. Sam brak zapisu zazwyczaj nie oznacza automatycznej sprzedaży przez brokera, tylko pozostanie akcji na rachunku. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy po wezwaniu główny akcjonariusz osiągnie próg pozwalający na squeeze-out. Wiesz może, jaki procent akcji chce osiągnąć wzywający po tym wezwaniu?
T
tomek_na_plus
Jeśli nic nie zrobisz, to przy zwykłym wezwaniu akcje nie sprzedają się same i zostają na rachunku. Broker nie powinien automatycznie zapisywać Cię na sprzedaż bez Twojej dyspozycji. Trzeba tylko odróżnić wezwanie od późniejszych etapów, np. przymusowego wykupu, bo wtedy sytuacja może wyglądać inaczej. Jaka to spółka i czy w komunikacie jest mowa tylko o wezwaniu, czy też o squeeze-oucie?