Firma Autor: BasiaZOsiedla |

Czy zmiana konta firmowego tuż przed wnioskiem może utrudnić uzyskanie kredytu firmowego?

Prowadzę JDG od kilku lat i w najbliższym miesiącu chcę złożyć wniosek o kredyt firmowy na około 120 tys. zł. Niedawno przeniosłam konto firmowe do innego banku, bo poprzedni zaczął mieć wysokie opłaty, więc historia wpływów na nowym rachunku ma dopiero dwa miesiące. Zastanawiam się, czy bank może patrzeć na to gorzej, mimo że działalność działa normalnie i mam ciągłość faktur. Czy taka świeża zmiana rachunku firmowego może utrudnić ocenę firmy przy kredycie?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
K
krzysiek_pit
Sama zmiana konta raczej nie musi przekreślać wniosku, ale bank może chcieć zobaczyć ciągłość wpływów, więc historia ze starego rachunku pewnie też będzie miała znaczenie. Jeśli masz faktury, PIT/KPiR i wyciągi z poprzedniego konta, to da się pokazać, że działalność działała bez przerwy. Dużo zależy też od tego, czy składasz wniosek w banku, w którym masz nowe konto, czy gdzie indziej. Czy przy przenosinach zamknęłaś stare konto, czy nadal możesz pobrać z niego wyciągi?
P
PawelM
Sama zmiana konta nie musi być problemem, jeśli da się pokazać ciągłość działalności i wpływów z poprzedniego rachunku. Bank raczej będzie patrzył szerzej: PIT/KPiR, faktury, ZUS/US, obroty i historię spłat, a nie tylko na to, że nowe konto ma dwa miesiące. Może natomiast poprosić o wyciągi ze starego konta, żeby zobaczyć wcześniejsze wpływy. W jakim banku chcesz składać wniosek: w tym nowym, czy w zupełnie innym?
G
gosia84
RE: PawelM
PawełM dobrze to ujął, tylko doprecyzowałbym, że świeży rachunek może co najwyżej wydłużyć weryfikację, bo bank będzie chciał zobaczyć historię ze starego konta i spójność z dokumentami firmy. Przy kredycie 120 tys. zł większe znaczenie będzie miała realna zdolność i stabilność dochodów niż sam fakt przeniesienia rachunku.
O
OskarK
Samo przeniesienie konta raczej nie powinno przekreślać wniosku, jeśli firma działa ciągle i da się pokazać wpływy z poprzedniego rachunku. Bank może po prostu poprosić o wyciągi także ze starego konta, żeby zobaczyć dłuższą historię obrotów. Przy JDG często bardziej liczą się dochody, ZUS/US, BIK i stabilność przychodów niż to, że obecny rachunek ma dopiero dwa miesiące. Masz jeszcze dostęp do historii starego konta albo wyciągów za ostatnie 6-12 miesięcy?