Giełda Autor: KasiaZWroclawia |

Częściowa realizacja zlecenia na GPW: czy prowizja jest naliczana kilka razy?

Złożyłam zlecenie kupna akcji z limitem ceny, ale zostało ono zrealizowane w kilku częściach i o różnych godzinach tej samej sesji. W historii rachunku widzę osobne transakcje, a przy każdej z nich pojawia się prowizja, przez co łączny koszt wygląda na wyższy, niż zakładałam przy składaniu jednego zlecenia. Zastanawiam się, czy biuro maklerskie rozlicza każdą częściową realizację oddzielnie, czy prowizja powinna zostać później skorygowana. Czy zależy to od tabeli opłat danego biura? Czy znaczenie ma realizacja części zlecenia w kolejnym dniu?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
I
IwonaF
To zależy od tabeli opłat danego biura maklerskiego, ale zwykle prowizja jest ostatecznie liczona od całego zlecenia, jeśli jego części zostały wykonane podczas jednej sesji. W historii każda transakcja może mieć osobno pokazaną prowizję, jednak po zakończeniu sesji broker często koryguje ją tak, by łączna kwota odpowiadała prowizji za jedno zlecenie, z uwzględnieniem stawki minimalnej. Jeśli korekty nie ma, możliwe, że regulamin przewiduje naliczanie opłaty od każdego wykonania albo części zlecenia zrealizowanych w różne dni. Jakie to biuro maklerskie?
B
BeataM
RE: IwonaF
U mnie też częściowe realizacje były początkowo pokazane z osobnymi prowizjami, a później broker robił korektę po sesji. IwonaF, czy masz na myśli, że takie wyrównanie powinno być widoczne jeszcze tego samego dnia, czy dopiero po zaksięgowaniu transakcji?
K
KonradK
RE: IwonaF
U mnie było podobnie — w ciągu dnia przy każdej części zlecenia widniała osobna prowizja, ale po rozliczeniu sesji kwota została skorygowana. IwonaF ma rację, że dużo zależy od konkretnego biura i jego tabeli opłat. Trzeba też sprawdzić, czy wszystkie części wykonano tego samego dnia, bo przy realizacji przez kilka sesji minimalna prowizja może być naliczona ponownie. W jakim biurze masz rachunek?
A
AlicjaM
RE: KonradK
Dokładnie, w historii mogą być widoczne prowizje przy każdej części, choć po zakończeniu sesji biuro często rozlicza je łącznie i koryguje kwotę. Kluczowe jest, czy wszystkie części zrealizowano tego samego dnia i w ramach jednego zlecenia.