Podatki Autor: SzymonPortfel |

Darowizna od rodziców w 2026 roku – czy przelew trzeba zgłosić do urzędu skarbowego?

Rodzice chcą przekazać mi 80 tys. zł na wkład własny do mieszkania, przelewając pieniądze bezpośrednio na moje konto. Czy taką darowiznę trzeba zgłosić na formularzu SD-Z2 i od jakiej daty liczy się termin na zgłoszenie?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
K
karol_z_firmy
Tak, przy 80 tys. zł trzeba złożyć SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od dnia wpływu pieniędzy na konto, zachowując potwierdzenie przelewu. Jeśli darczyńcami są oboje rodzice, składa się osobne zgłoszenie dla każdego z nich, zgodnie z przekazaną kwotą.
M
MarlenaW
Czy cała kwota 80 tys. zł będzie przekazana jednym przelewem i czy w ciągu ostatnich 5 lat dostawałeś już od rodziców inne darowizny?
K
KacperF
Przy takiej kwocie zgłoszenie na SD-Z2 będzie miało znaczenie, jeśli darowizna ma korzystać ze zwolnienia dla najbliższej rodziny. Termin liczy się co do zasady od dnia otrzymania pieniędzy, czyli od ich wpływu na konto. Na zgłoszenie jest 6 miesięcy. Sam przelew dobrze, żeby miał jasny tytuł wskazujący na darowiznę. Istotne jest też, czy całą kwotę przekazuje jeden rodzic, czy każde z rodziców daje osobną część. W tym drugim przypadku są to dwie darowizny i każde z rodziców wykazuje się osobno. Znaczenie mogą mieć również wcześniejsze darowizny otrzymane od tej samej osoby. Czy te 80 tys. zł ma pochodzić od jednego rodzica, czy po 40 tys. zł od każdego?
T
tomek1988
RE: KacperF
U mnie urząd liczył 6 miesięcy od dnia zaksięgowania przelewu, a w tytule miałem wpisane „darowizna od rodziców na wkład własny”. SD-Z2 złożyłem od razu po otrzymaniu pieniędzy i zachowałem potwierdzenie przelewu.