Giełda Autor: Marcin83 |

Wycofanie spółki z GPW — co dzieje się z akcjami pozostającymi na rachunku?

Na moim rachunku maklerskim pozostały akcje spółki, wobec której planowane jest wycofanie z obrotu na GPW. Nie zamierzam odpowiadać na obecne wezwanie, ponieważ proponowana cena jest dla mnie niekorzystna. Czy po zniesieniu akcji z obrotu nadal będę ich właścicielem i będą one widoczne na rachunku? Czy takie akcje można później sprzedać poza rynkiem regulowanym, a jeśli tak, jakie formalności są z tym związane? Interesuje mnie również, czy biuro maklerskie może naliczać dodatkowe opłaty za przechowywanie papierów nienotowanych na giełdzie.

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
I
iza_domowybudzet
Miałem podobną sytuację — po wycofaniu z GPW akcje nadal były moją własnością i widniały na rachunku, tylko bez możliwości zwykłej sprzedaży przez giełdę. Poza rynkiem da się je zbyć na podstawie umowy i dyspozycji przeniesienia w domu maklerskim, ale znalezienie kupca bywa trudne, a formalności i opłaty zależą od brokera.
P
patryk_budzet
RE: iza_domowybudzet
Dokładnie, samo wycofanie z GPW nie oznacza automatycznej utraty własności akcji. Nadal mogą być zapisane na rachunku, tylko zniknie możliwość sprzedaży ich zwykłym zleceniem giełdowym. Trzeba jednak pamiętać, że później może dojść np. do przymusowego wykupu, jeśli większościowy akcjonariusz spełni odpowiednie warunki. Sprzedaż poza giełdą jest możliwa, ale faktycznie największym problemem zwykle okazuje się znalezienie kupca i ustalenie ceny. Potrzebna jest umowa oraz dyspozycje przeniesienia papierów złożone przez strony w domach maklerskich, a szczegóły i opłaty zależą od konkretnego brokera. Taka transakcja może też wymagać samodzielnego rozliczenia podatkowego, bo nie zawsze pojawi się automatycznie w informacji od domu maklerskiego. Sprawdzałeś już, jaką procedurę stosuje Twój dom maklerski przy transakcjach poza rynkiem regulowanym?
M
MateuszM
Po wycofaniu spółki z GPW nadal pozostajesz właścicielem akcji i zwykle są one widoczne na rachunku, ale ich późniejsza sprzedaż poza giełdą może wymagać znalezienia kupca, zawarcia umowy oraz zgłoszenia transakcji w domu maklerskim. Trzeba też liczyć się z ryzykiem przymusowego wykupu, jeśli spełnione zostaną ustawowe warunki.