Giełda Autor: Piotr_Wawa |

Scalenie akcji na GPW — co stanie się z niepełną liczbą akcji na rachunku?

Mam 1375 akcji technologicznej spółki S.A. notowanej na GPW, kupionych za około 4200 zł. Spółka jest na etapie przygotowań do scalenia akcji w stosunku 10:1 i opublikowała już harmonogram z dniem referencyjnym. Po przeliczeniu wychodzi mi 137,5 nowej akcji, więc zastanawiam się, co stanie się z brakującą połówką. Czy biuro maklerskie automatycznie sprzeda albo odkupi część ułamkową i rozliczy ją gotówką? Czy przed dniem referencyjnym powinienem spodziewać się czasowej blokady możliwości sprzedaży tych akcji? Nie wiem też, czy po scaleniu zmieni się widoczna na rachunku średnia cena zakupu oraz wynik procentowy inwestycji. Jak w praktyce przebiega takie scalenie na rachunku maklerskim, gdy liczba posiadanych akcji nie jest wielokrotnością ustalonego parytetu?

Dyskusja Ekspertów

1 Komentarzy
O
ola_od_budzetu
U mnie przy scaleniu nadwyżkę rozliczono gotówkowo według zasad opisanych w uchwale spółki, a pieniądze pojawiły się automatycznie na rachunku. Sprawdź komunikat emitenta, bo czasem brakujące akcje uzupełnia wskazany akcjonariusz i wtedy możesz dostać 138 pełnych sztuk zamiast rozliczenia połówki.