Podatki Autor: Bartek1987 |

Zapłata firmowej faktury z prywatnego konta a koszt podatkowy

Przez pomyłkę opłaciłem fakturę za materiały do firmy z prywatnego rachunku zamiast z konta firmowego. Faktura jest wystawiona prawidłowo na działalność, a wydatek ma związek z przychodem. Czy mogę ująć ją w kosztach podatkowych mimo zapłaty z prywatnego konta?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
T
TomaszB
Miałem podobną sytuację i księgowa normalnie ujęła fakturę w kosztach, bo była wystawiona na firmę i dotyczyła działalności — sam fakt zapłaty z prywatnego konta tego nie wyklucza. Zachowaj tylko potwierdzenie przelewu.
O
OskarK
Tak, sama zapłata z prywatnego konta nie wyklucza ujęcia faktury w kosztach. Liczy się to, że dokument jest prawidłowo wystawiony na działalność, a zakup ma związek z uzyskiwanym przychodem. Zachowaj fakturę i potwierdzenie przelewu na wypadek pytań ze strony urzędu.
K
krzysiek_pit
RE: OskarK
A co w sytuacji, gdy faktura przekracza 15 tys. zł i sprzedawca jest czynnym podatnikiem VAT? Czy płatność z prywatnego rachunku nadal nie wpływa na możliwość ujęcia wydatku w kosztach, zwłaszcza jeśli transakcja podlegała obowiązkowemu split paymentowi? Faktura i potwierdzenie przelewu są oczywiście zachowane.
N
NorbertK
Tak, sama zapłata z prywatnego rachunku nie wyklucza ujęcia faktury w kosztach działalności. Liczy się przede wszystkim to, że faktura jest wystawiona na dane firmy, zakup ma związek z uzyskiwanymi przychodami i nie znajduje się w katalogu wydatków wyłączonych z kosztów. Zachowaj fakturę oraz potwierdzenie przelewu z prywatnego konta, żeby było jasne, kto i za co zapłacił. Przy jednoosobowej działalności środki prywatne i firmowe należą do tej samej osoby, więc taka pomyłka zwykle nie powoduje problemu podatkowego. Wydatek można normalnie zaksięgować, a ewentualny zwrot pieniędzy z konta firmowego na prywatne nie będzie ponownym kosztem. Trzeba tylko osobno sprawdzić zasady dotyczące płatności powyżej 15 tys. zł oraz obowiązkowego mechanizmu podzielonej płatności, jeśli mają zastosowanie do tej faktury. Zakładam, że chodzi o jednoosobową działalność gospodarczą, a nie spółkę?