Giełda Autor: MartaPoGodzinach |

Przeniesienie akcji do notowań jednolitych — co stanie się z aktywnym zleceniem sprzedaży?

Pracuję w branży logistycznej i od kilku miesięcy mam na rachunku akcje niewielkiej spółki akcyjnej z tego sektora. Kupiłam pakiet za około 18 tys. zł i wystawiłam zlecenie sprzedaży ważne przez kilka tygodni, ale dotąd nie zostało zrealizowane. Spółka poinformowała teraz, że jej akcje zostaną przeniesione z notowań ciągłych do systemu notowań jednolitych. Zmiana ma nastąpić od najbliższego poniedziałku, a moje zlecenie według rachunku maklerskiego nadal pozostaje aktywne. Czy po zmianie systemu notowań takie zlecenie zachowuje ważność i bierze udział w najbliższym fixingu? Czy biuro maklerskie może je automatycznie anulować albo zmienić sposób jego realizacji? Jak w takim przypadku sprawdzić, czy dotychczasowy limit ceny nadal obowiązuje?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
L
LeszekK
To może zależeć od zasad konkretnego domu maklerskiego i parametrów samego zlecenia. Przy zmianie systemu notowań część aktywnych zleceń bywa anulowana albo wymaga ponownego wystawienia, zwłaszcza jeśli ma określony termin ważności lub dodatkowe warunki. Czy w komunikacie spółki albo w panelu maklerskim pojawiła się informacja, co stanie się ze zleceniami oczekującymi?
D
DamianK
RE: LeszekK
U mnie przy podobnej zmianie dom maklerski anulował aktywne zlecenie i musiałem wystawić je ponownie już w systemie notowań jednolitych. LeszekK ma rację, że dużo zależy od regulaminu brokera i parametrów zlecenia. Sprawdziłbym w poniedziałek rano, czy zlecenie nadal widnieje jako aktywne i czy zachowało właściwy limit ceny. Masz w komunikacie domu maklerskiego informację o anulowaniu zleceń?