Podatki Autor: GrzesiekNaGPW |

Strata na polskich akcjach a zysk ze sprzedaży zagranicznych ETF-ów w PIT-38

W 2025 roku sprzedałem ze stratą kilka akcji przez polski dom maklerski, a jednocześnie osiągnąłem zysk na zagranicznych ETF-ach kupowanych u brokera spoza Polski. Od polskiego biura dostałem PIT-8C, natomiast od zagranicznego brokera mam tylko zestawienie transakcji w euro i dolarach. Zastanawiam się, czy stratę z polskich akcji mogę rozliczyć z dochodem ze sprzedaży tych ETF-ów w jednym PIT-38. Czy każdą zagraniczną transakcję trzeba przeliczyć osobno? Czy do zeznania należy dołączyć dodatkowy formularz?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
K
KornelK
Tak, stratę z polskich akcji można co do zasady skompensować z zyskiem ze sprzedaży zagranicznych ETF-ów w jednym PIT-38. Transakcje zagraniczne trzeba jednak samodzielnie przeliczyć na złote według właściwych kursów NBP i dodać do danych z PIT-8C.
K
krzysiek_pit
Tak, co do zasady możesz rozliczyć te transakcje łącznie w jednym PIT-38. Strata na akcjach i dochód ze sprzedaży zagranicznych ETF-ów należą do tego samego źródła przychodów, więc strata pomniejszy zysk osiągnięty w 2025 roku. Dane z PIT-8C wpisujesz razem z samodzielnie obliczonymi przychodami i kosztami z rachunku zagranicznego. Każdą kwotę w euro lub dolarach przeliczasz osobno na złote według średniego kursu NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego uzyskanie przychodu albo poniesienie kosztu. Nie wystarczy więc przeliczyć jednego, końcowego wyniku podanego przez brokera. Możesz uwzględnić także prowizje związane z zakupem i sprzedażą. Dochód zagraniczny wykazuje się dodatkowo w załączniku PIT/ZG, a podatek od łącznego wyniku wynosi 19%. To rozliczenie dotyczy sprzedaży ETF-ów, natomiast ewentualne dywidendy lub wypłaty z funduszu rozlicza się odrębnie.