Podatki Autor: AgaCzyta |

Zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej a przychód w ryczałcie

Po rocznym rozliczeniu składki zdrowotnej ZUS zwrócił mi około 2800 zł nadpłaty na firmowe konto. Prowadzę jednoosobową działalność opodatkowaną ryczałtem i wcześniej odliczałam część zapłaconych składek od przychodu. Czy otrzymany zwrot trzeba teraz wykazać jako przychód do opodatkowania? Jeśli tak, to w którym miesiącu i według jakiej stawki ryczałtu należy go ująć? Księgowość za miesiąc wpływu nie jest jeszcze zamknięta, dlatego chcę ustalić prawidłowy sposób rozliczenia.

Dyskusja Ekspertów

1 Komentarzy
T
tomek_kredyty
To nie jest zwykły przychód z działalności ujmowany w ewidencji za miesiąc wpływu. Jeśli zwrot dotyczy składek odliczonych w poprzednim roku, rozlicza się go dopiero w rocznym PIT-28 za rok otrzymania pieniędzy. Doliczeniu podlega tylko wcześniej odliczona część, czyli zasadniczo 50% zwrotu – przy 2800 zł byłoby to 1400 zł. Nie koryguje się przy tym zeznania za poprzedni rok. Przy jednej stawce ryczałtu kwotę przypisuje się do tej stawki. Jeśli stosujesz kilka stawek, doliczenie rozdziela się między nie proporcjonalnie. Czy w działalności masz jedną stawkę ryczałtu, czy kilka?