Giełda Autor: PawelZLublina |

Wezwanie na sprzedaż akcji — kiedy papiery znikają z rachunku i pojawiają się środki?

Zapisałem się przez biuro maklerskie na sprzedaż 800 akcji w wezwaniu dotyczącym spółki z GPW. Termin przyjmowania zapisów już minął, ale akcje nadal są widoczne na rachunku jako zablokowane. W komunikacie podano przewidywany dzień transakcji oraz rozliczenie dwa dni robocze później. Czy papiery znikną z rachunku w dniu zawarcia transakcji, czy dopiero po jej rozliczeniu? Kiedy w takiej sytuacji powinny pojawić się środki dostępne do wypłaty?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
K
kasia_podatek
U mnie przy wezwaniu akcje były widoczne jako zablokowane aż do dnia rozliczenia, a nie tylko do dnia zawarcia transakcji. Dopiero wtedy zniknęły z rachunku i pojawiła się gotówka, choć w historii operacji data transakcji była wcześniejsza. Przy rozliczeniu T+2 taki widok jest więc normalny, a konkretna godzina zaksięgowania zależy już od biura maklerskiego.
A
AgnieszkaW
U mnie akcje były widoczne jako zablokowane aż do dnia rozliczenia, a środki pojawiły się na rachunku właśnie wtedy. Sam dzień transakcji nie zmienił jeszcze salda.