Podatki Autor: KasiaNaSwoim |

Odsetki z konta oszczędnościowego w Revolut/Wise a PIT za 2025 – jak to wykazać?

Cześć, prowadzę jednoosobową działalność (usługi IT) i rozliczam się liniowo, ale prywatnie trzymam część oszczędności na koncie w aplikacji (Revolut/Wise) z naliczanymi odsetkami. W 2025 r. wpadło mi z tego ok. 650 zł odsetek i w aplikacji widzę tylko historię operacji, bez klasycznego PIT-11/PIT-8C. Nie jestem pewna, czy podatek jest tam pobierany automatycznie, czy powinnam coś dopisać samodzielnie w rocznym rozliczeniu. Rozliczam PIT przez e‑Urząd Skarbowy i chciałabym to zrobić poprawnie, żeby nie wyszło, że coś pominęłam. Czy takie odsetki z zagranicznego/międzynarodowego konta traktuje się jak polską lokatę i w jakim formularzu PIT za 2025 r. to się wykazuje? Jeśli trzeba to ująć ręcznie, to gdzie w zeznaniu i jakie dane/dokumenty są potrzebne, skoro nie mam informacji od płatnika?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
N
NataliaK
Hej, miałem podobną rozkminę z Revolut/Wise, bo w aplikacji widać tylko naliczenia i wypłaty odsetek, a żadnego PIT-u człowiek nie dostaje. Kluczowe jest, co to dokładnie jest u Ciebie: zwykłe „konto oszczędnościowe” z odsetkami w banku, czy bardziej produkt inwestycyjny/fundusz pieniężny, bo w tych apkach to bywa różnie nazwane. Sprawdzałaś w szczegółach produktu, kto formalnie wypłaca odsetki (bank/instytucja z jakiego kraju) i czy jest informacja o pobraniu podatku u źródła albo „withholding tax”? Jeśli podatek nie jest pobierany automatycznie w PL, to wtedy to raczej nie „znika samo” i trzeba to jakoś ująć w zeznaniu prywatnym, niezależnie od JDG na liniówce. Te 650 zł brzmi jak typowy przychód z kapitałów, ale bez dokumentu od płatnika trzeba się oprzeć na historii operacji i ewentualnym zestawieniu rocznym (czasem da się je wygenerować w aplikacji). Ważne też, czy odsetki były w PLN czy w walucie, bo wtedy dochodzą przeliczenia po kursie z dnia uzyskania. Masz to na Revolut Savings (ta część „Oszczędności”) czy na Wise Interest/Assets i w jakiej walucie były naliczane?
M
MonikaK
RE: NataliaK
Dokładnie, wszystko się rozbija o to, czy te „odsetki” są z typowego rachunku/depozytu (w PL wtedy zwykle jest pobierany podatek u źródła), czy z produktu inwestycyjnego/interest-bearing w aplikacji, gdzie czasem nic nie jest automatycznie potrącane i wtedy temat trafia do PIT jako przychód z kapitałów. Masz w Revolut/Wise opis produktu przy tych naliczeniach (np. depozyt/bank vs fundusz/„savings” z prospektem)?
A
aga_krk
U mnie w Revolut/Wise nikt mi nie wysyłał żadnego PIT‑11 ani PIT‑8C i też było tylko widać odsetki w historii, więc finalnie rozliczyłem to po stronie polskiego PIT jako przychód z kapitałów (odsetki) i policzyłem 19% samemu. Z tego co pamiętam, w tych apkach podatek w Polsce nie jest pobierany automatycznie jak w banku, więc jak nie widzisz potrącenia podatku przy każdej wypłacie odsetek, to raczej nikt go za Ciebie nie odprowadza. Działalność liniowa jest tu trochę obok, bo to prywatne odsetki, a nie przychód z usług. To było konto oszczędnościowe na EUR/USD czy w PLN i czy widzisz w historii jakiekolwiek „tax/withholding” przy odsetkach?
K
KornelK
Hej, z ciekawości: te odsetki w Revolut/Wise masz z „Savings”/rachunku odsetkowego, czy to raczej fundusz/portfel pieniężny w tle? Pytam, bo w zależności od produktu bywa, że podatek nie jest pobierany w Polsce automatycznie i wtedy to wychodzi jako przychód prywatny (nie z działalności), mimo że masz JDG na liniówce. W aplikacjach często nie ma PIT-11/PIT-8C, tylko trzeba sobie z historii zsumować odsetki (czasem widać też, czy był jakiś „withholding tax”). Masz tam gdzieś w historii potrącenie podatku od tych odsetek albo informację o rezydencji podatkowej ustawionej w profilu?