Podatki Autor: Malgosia79 |

Pożyczka od znajomego w kilku przelewach w 2025 r. – czy trzeba składać PCC-3 i od jakiej kwoty?

W 2025 r. pożyczyłam od znajomego pieniądze na remont, ale zamiast jednego przelewu dostałam trzy przelewy w odstępie kilku tygodni. Nie spisaliśmy umowy papierowej, mam tylko potwierdzenia przelewów i tytuły typu „pożyczka”. Zaczęłam spłacać tę pożyczkę w 2026 r. i dopiero teraz się zorientowałam, że może mieć to konsekwencje podatkowe. Czy w takiej sytuacji liczy się suma wszystkich przelewów jako jedna pożyczka, czy każdy przelew osobno? Czy ma znaczenie, że nie było formalnej umowy, tylko przelewy bankowe?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
M
marek_z_gdanska
Jeśli te przelewy były w praktyce jedną pożyczką „na remont”, tylko wypłaconą w częściach, to zwykle patrzy się na łączną kwotę, a nie każdy przelew osobno. Potwierdzenia przelewów z tytułem „pożyczka” to już jakiś ślad, ale ważne jest, czy pożyczkodawca to na pewno osoba prywatna (nie rodzina, nie firma) i czy były ustalone warunki typu termin spłaty/odsetki. No i liczy się też, jakie były dokładnie kwoty i daty przelewów, bo progi i terminy przy PCC potrafią robić różnicę. Możesz napisać, ile wyniosła suma tych trzech przelewów i czy to na 100% ten sam znajomy jako osoba fizyczna?
G
gosia84
RE: marek_z_gdanska
Też mi się wydaje, że jeśli to faktycznie była jedna pożyczka na jeden cel, tylko wypłacona w transzach, to sensownie patrzeć na sumę tych trzech przelewów, a nie każdy osobno. Same potwierdzenia z tytułem „pożyczka” coś pokazują, ale bez umowy pewnie kluczowe będzie, czy da się spójnie odtworzyć warunki (ile łącznie, kiedy, na jakich zasadach spłaty). No i to, co piszesz o statusie pożyczkodawcy, jest ważne, bo robi różnicę przy formalnościach. To był na pewno prywatny znajomy (nie firma) i przelewy szły z jego konta na Twoje?
A
ania_lokuje
Miałam podobnie (kilka przelewów zamiast jednego) i w urzędzie patrzyli na to jak na jedną pożyczkę od tej samej osoby, więc liczyła się łączna kwota, a nie każdy przelew osobno. Z tego co pamiętam, przy pożyczce od znajomego próg zwolnienia jest mały (około 1000 zł) i sumuje się pożyczki od tej samej osoby w określonym okresie, więc trzy przelewy potrafią go szybko przebić. Same potwierdzenia przelewów z tytułem „pożyczka” były dla mnie wystarczające, bo to w praktyce zastępowało papierową umowę. Jaka była łączna kwota tych trzech przelewów?
M
Marta_od_lokat
U mnie urząd patrzył na to jako jedną pożyczkę i liczyła się suma przelewów od tej samej osoby, nawet jeśli szły w ratach co kilka tygodni. To, że nie było papierowej umowy, nic nie zmieniało – tytuły „pożyczka” i potwierdzenia przelewów traktowali jak dowód, a PCC-3 wychodziło od łącznej kwoty (przy pożyczkach od „zwykłego” znajomego nie działa to zwolnienie jak w rodzinie). Jeśli temat wyszedł dopiero w 2026, to po prostu robi się z tego spóźniona formalność i czasem dochodzą odsetki. Jaka była łączna kwota tych trzech przelewów i czy wszystkie były od tej samej osoby?
B
Bartek89
W PCC patrzy się na umowę pożyczki, a nie na to, czy pieniądze przyszły jednym czy trzema przelewami. Jeśli umawialiście się na jedną konkretną kwotę na remont, tylko wypłaconą w trzech transzach, to zwykle traktuje się to jako jedną pożyczkę i podstawą jest suma tych przelewów. Przy pożyczce od znajomego (czyli poza rodziną) zwolnienie jest tylko do 1 000 zł, a powyżej wychodzi 0,5% PCC. Deklarację PCC-3 składa się w 14 dni od zawarcia pożyczki, więc formalnie u Ciebie „termin” był w 2025 r., niezależnie od tego, że spłata ruszyła dopiero w 2026 r. To, że nie było papierowej umowy, nie zmienia tematu – przelewy z tytułem „pożyczka” są w praktyce dowodem, że umowa była (ustna). Jeśli jednak za każdym razem dogadywaliście się osobno „pożyczę Ci jeszcze X”, to można to widzieć jako trzy pożyczki, ale przy większych kwotach i tak wychodzi podobnie podatkowo. Podatkowo najgorzej jest, gdy temat wychodzi dopiero przy kontroli i dopiero wtedy ktoś się na pożyczkę powołuje, bo wtedy potrafi wejść sankcyjna stawka. Jakie to były kwoty w tych trzech przelewach i czy z góry była ustalona łączna suma?
M
MateuszM
RE: Bartek89
Też to tak rozumiem jak pisze Bartek89 — jeśli to była jedna umówiona pożyczka tylko wypłacona w transzach, to w praktyce patrzy się na łączną kwotę z tych przelewów, a spłata w 2026 nic tu nie zmienia. Umawialiście się wcześniej na konkretną sumę (np. w wiadomościach), czy każda transza była dogadywana osobno?
T
tomek1988
RE: MateuszM
Też mam podobne rozumienie jak Ty: jeśli od początku była jedna ustalona pożyczka na konkretną kwotę, tylko poszła w trzech transzach, to zwykle patrzy się na sumę przelewów, a to, że spłacasz od 2026 r., nie zmienia daty „zaciągnięcia” w 2025. Macie gdzieś w wiadomościach albo mailu ustaloną łączną kwotę i termin, czy raczej każda transza była dogadywana osobno?
M
MarekZ
Z tego co kojarzę, przy pożyczce od „zwykłego” znajomego (poza najbliższą rodziną) PCC dotyczy samej umowy pożyczki, a nie tego, kiedy zaczęłaś spłacać. Jeśli od początku była jedna ustna umowa na konkretną kwotę, tylko wypłacona w trzech transzach, to urząd zazwyczaj patrzy na to jak na jedną pożyczkę i liczy PCC od sumy przelewów. Jeżeli to były trzy niezależne pożyczki (każda „dogadana” osobno, bez jednej wspólnej kwoty), to formalnie mogłyby być traktowane oddzielnie. Zwolnienie „drobne” jest tylko do 1000 zł i to w praktyce ma znaczenie wtedy, gdy mówimy o małych kwotach, a przy remoncie zwykle suma szybko to przebija. To, że masz same przelewy z tytułem „pożyczka”, jest akurat sensowne jako dowód, ale może też sugerować, że to było jedno ustalenie realizowane w częściach. Jeśli temat wychodzi po terminie (PCC-3 standardowo jest w 14 dni od zawarcia), da się to ogarnąć „po fakcie”, tylko wchodzą w grę kwestie opóźnienia. Umawialiście się na jedną łączną kwotę od razu, czy za każdym razem była osobna decyzja i inna kwota?
P
patryk_budzet
Zwykle liczy się łączna kwota pożyczki (PCC-3 jest od umowy/pożyczki, a nie od tego, czy pieniądze przyszły w 1 czy w 3 przelewach), więc urząd może to potraktować jako jedną pożyczkę na sumę tych przelewów. Jaka była łączna kwota wszystkich trzech przelewów?
M
MonikaK
Z tego co kojarzę, przy PCC patrzy się na to, czy to była jedna pożyczka wypłacana w transzach, więc urząd zwykle sumuje takie przelewy (same tytuły „pożyczka” i brak osobnych ustaleń sprzyjają traktowaniu tego łącznie). To, że zaczęłaś spłacać dopiero w 2026 r., raczej nie zmienia momentu powstania obowiązku – liczy się udzielenie pożyczki, czyli przelewy w 2025 r. Jeśli łącznie kwota przekracza limit zwolnienia dla pożyczek od znajomych (a nie rodziny), to temat PCC-3 się pojawia; przy mniejszych kwotach może w ogóle nie być czego składać. Jakie były kwoty tych trzech przelewów i czy ten znajomy to ktoś z rodziny czy zupełnie obca osoba?