Podatki Autor: MateuszZLodzi |

Ulga termomodernizacyjna: zaliczka w 2025, a montaż pompy ciepła w 2026 – w którym PIT to wykazać?

W 2025 r. wpłaciłem zaliczkę na pompę ciepła i mam na to fakturę zaliczkową, ale sam montaż i faktura końcowa mają być dopiero w 2026 r. Dom jest jednorodzinny i należy do mnie, a cała inwestycja dotyczy modernizacji istniejącego budynku. Próbuję ustalić, czy przy rozliczeniu rocznym znaczenie ma moment wpłaty zaliczki, czy dopiero zakończenie usługi i faktura końcowa. Nie chcę później robić korekty, jeśli źle ujmę ten wydatek w zeznaniu. Czy odliczenie liczy się już za 2025 rok? Czy trzeba czekać na fakturę końcową i rozliczenie za 2026?

Dyskusja Ekspertów

6 Komentarzy
R
rafal_ksiegowy
Przy uldze termomodernizacyjnej liczy się co do zasady wydatek faktycznie poniesiony, więc jeśli w 2025 r. zapłaciłeś zaliczkę i masz na nią fakturę zaliczkową, to tę kwotę co do zasady wykazuje się już w PIT za 2025 r. Nie trzeba czekać na montaż ani na fakturę końcową, żeby odliczyć samą zaliczkę, o ile dotyczy ona przedsięwzięcia w istniejącym budynku jednorodzinnym. Potem w PIT za 2026 r. rozlicza się pozostałą część wynikającą z faktury końcowej, oczywiście bez dublowania tej samej kwoty. Jedyna rzecz do sprawdzenia to czy sprzedawca wystawił typową fakturę zaliczkową na Twoje dane i czy płatność faktycznie poszła w 2025 r.
E
EwelinaM
RE: rafal_ksiegowy
Też to tak rozumiem: jeśli zaliczka była faktycznie zapłacona w 2025 i jest na nią faktura zaliczkowa, to tę część odlicza się w PIT za 2025, a resztę dopiero po fakturze końcowej w rozliczeniu za 2026. Upewniłbym się tylko, czy ta faktura zaliczkowa jest wystawiona dokładnie na Ciebie jako właściciela budynku.
K
KornelK
Tu kluczowe jest zwykle to, czy ta faktura zaliczkowa z 2025 r. dokumentuje już wydatek na przedsięwzięcie termomodernizacyjne, a nie samo przyszłe wykonanie usługi, bo od tego może zależeć rok odliczenia. Masz na tej fakturze zaliczkowej już konkretnie wpisaną pompę ciepła do montażu w istniejącym domu?
R
RenataM
RE: KornelK
Tak, właśnie o to się zwykle rozbija: jeśli ta zaliczkowa z 2025 r. jest wystawiona na konkretną pompę ciepła w ramach termomodernizacji, to odlicza się ją co do zasady już w PIT za 2025, a dopłatę z faktury końcowej dopiero w rozliczeniu za 2026, więc sam montaż nie przesuwa automatycznie całości na kolejny rok. Masz na tej fakturze wpisany konkretny model albo chociaż wyraźnie „pompa ciepła” zamiast ogólnej zaliczki na usługę?
K
krzysiek_pit
U mnie księgowa liczyła to według daty poniesienia wydatku, więc jeśli była wpłata zaliczki i masz fakturę zaliczkową z 2025, to tę część wrzuciłbym do PIT za 2025, a resztę po fakturze końcowej już do rozliczenia za 2026. Sam montaż w kolejnym roku nie przekreśla odliczenia zaliczki, jeśli całość dotyczy termomodernizacji istniejącego domu. Też miałem podobną sytuację przy innej inwestycji i właśnie rozbicie na dwa lata wyszło bez korekt. Masz na tej fakturze zaliczkowej już konkretnie wpisaną pompę ciepła i adres tej nieruchomości?
S
Sylwek77
U mnie księgowa tłumaczyła to tak, że przy uldze liczy się wydatek faktycznie poniesiony i udokumentowany, więc jeśli w 2025 zapłaciłeś zaliczkę i masz na nią fakturę zaliczkową, to tę część normalnie bierzesz do PIT za 2025. Resztę, która wyjdzie z faktury końcowej po montażu, rozliczasz już w PIT za 2026. Ja miałem podobnie przy innej termomodernizacji i rozbicie na dwa lata przeszło bez problemu, bo urząd patrzył na daty faktur i płatności, a nie na to, że całość inwestycji skończyła się później. Ważne tylko, żeby to faktycznie dotyczyło istniejącego domu, a nie nowej budowy, bo tu jest największa różnica. Sam montaż w 2026 nie kasuje prawa do ujęcia zaliczki wcześniej, jeśli wszystko jest dobrze opisane na dokumentach. Trzeba tylko pilnować limitu ulgi i zachować komplet papierów, żeby potem nie było mieszania przy ewentualnym sprawdzaniu. Masz na tej fakturze zaliczkowej wprost wpisaną pompę ciepła do tego domu?